– Jag är fullt frisk så varför skulle jag sluta arbeta? Frågar sig Monica Östman som på torsdag fyller 65 år. Hon är inne på sitt tredje år som ordförande i äldrenämnden och är ledamot i bland annat kommunfullmäktige. Det politiska arbetet kombinerar hon med en 80 procents tjänst på SLU. Att fylla 65 handlar inte om pension för henne, utan mera om att finna ro. – Det känns som om jag är framme! Nu behöver jag inte oroa mig för att bli arbetslös, utan kan fortsätta arbeta för att det är roligt.
Tillsammans med sin man bor hon i en lägenhet i centrala Uppsala. Deras vardagsrum präglas av blommor, böcker, och flera påbörjade hantverksarbeten. En landskapsmålning ovanför vardagsrumsbordet drar till sig blicken där dess mjuka, varma färger skildrar ett kalt isländskt landskap.– Min man kommer från Island och han fick den i födelsedagspresent för många år sedan, berättar Monica Östman.
De besöker önationen regelbundet, delvis för släktbandens skull, men även för det isländska landskapets säregna skönhet.
Deras lägenhet ligger passande nog på Islandsgatan och genom fönstret kan Monica Östman blicka ut över flera av de byggnadsprojekt som hon var med att arbeta fram under sin tid som ordförande i plan- och byggnadsnämnden, såsom Resecentrums nuvarande utformning.– Ja, jag ser verkligen resultatet av mitt politiska arbete rätt utanför mitt fönster, säger hon med ett skratt.
Att få vara en del av sin omgivnings förändring och förbättring är något som går likt en röd tråd genom Monica Östlunds liv. Som barn växte hon upp på ett småbruk i Tensta. Där skolades hon tidigt i vikten av att hugga i. Familjen brukade jorden och några hektar skog. Även djur fanns på gården. Politiska samtal fördes i hemmet, även om föräldrarna inte var politiskt aktiva. Själv gick hon med i Socialdemokraterna 1986. Att det skulle bli något annat parti fanns inte på kartan.
Efter att ha varit politiskt aktiv i över trettio år, och Uppsalabo i fyrtiofem år, har Monica Östman noggrant sonderat det politiska landskapet i Uppsala. Och hon har mestadels positivt att säga om den politiska utvecklingen.– Vi är generellt väldigt överens inom äldrenämnden. Alla vill såklart att kommunen ska kunna erbjuda så bra vård som möjligt. Den stora skiljelinjen handlar mera om huruvida vi ska driva verksamheter kommunalt eller privat, säger Monica Östman men tillägger även:– Men numera händer det oftare att jag blir uppringd och utskälld numera. Det är som om många tror att alla politiker sitter i Stockholm, även de som bestämmer om Uppsala.
Monica Östman betonar att politiker är vanligt folk som försöker få livet att gå ihop och tar sig själv som exempel. Hon har alltid kombinerat sitt politiska engagemang med vad hon beskriver som ett ”vanligt jobb”.– Majoriteten av alla politiker har ett jobb vid sidan av. All makt ska utgå från folket och därför är fritidspolitikerna en demokratisk grundpelare, säger hon.
Sin födelsedag tänker hon fira med närmsta familjen. Hon har även tre barnbarn som hon vill hinna med att träffa och sticka sockor åt. Och så fort snön på Uppsalas gator har gett vika för våren väntar odlingslottens arbete. Så nog finns det att göra, samt mycket att se fram emot.