Juni för 100 år sedan

Annons. Hos J.L. Thorslund i Enköping kunde man för 100 år sedan en separator som skummade kossans mjölk. Det var aktiebolaget Rotator som annonserade.

Annons. Hos J.L. Thorslund i Enköping kunde man för 100 år sedan en separator som skummade kossans mjölk. Det var aktiebolaget Rotator som annonserade.

Foto:

Enköping2017-06-26 08:00

Ogint. Från Kungs-Husby meddelades en påfallande ogin historia. Några personer hade knogat och samlat ihop 20 säckar kottar i en skog för att ha till bränsle i sitt hem. Ägaren av skogen fick reda på förhållandena och menade att kottarna genast skulle läggas tillbaka i skogen, vilket också skedde. Det bör tilläggas att ägare aldrig brytt sig om kottarna tidigare utan låtit dem ligga och ruttna.

Inför rätta. För förseelse mot matvarustadgan fick en person böta fem kronor. För olovligt beträdande av järnvägsområdet dömdes en person till fem kronors böter. En färd med dragkärra på gångbana vid Stora torget kostade tre kronor. Den husse som lät sin hund springa ute på natten fick böta tre kronor och han som framförde sin velociped vid Stora torget fick böta tre kronor.

Grävlingjakt. Det varnades för att det fanns gott om grävling vid Nysätra by. En påträffades vid Örsundaån, han jakades och sprang in i en ryssja som stod på land. Ryssjan var stark nog att hålla kvar grävlingen och snart var han förpassad till de sälla jaktmarkerna. En annan grävling trängde sig in i ett hönshus i Biskopskulla. Ägaren stängde dörren om honom och grävlingen fick efter tappert motstånd böta med livet för sin djärvhet.

Stångad. En kreaturskötare i Grysta, Veckholm stångades av en tjur. Tjuren fick upp honom på hornen och kastade honom över foderbordet. Lyckligtvis blev skadorna inte livshotande men dock så svåra att han inforslades till Enköpings sjukhus för vård.

Brand. Åskan slog ned i en loge vid Vilunda i Kalmar socken och antände den. Därifrån spred sig elden till ladugården och ett vagnslider. Inom en halvtimme hade alla husen brunnit ned, samt inneliggande hö, halm, tröskverk, selar och vagnar. Manngårdsbyggnaden och ett magasin kunde med nöd och näppe räddas. Kreaturen var lyckligtvis på bete, men några höns innebrändes. Gården löd under Skörby och tillhörde Banérska fideikommisset.

Fläskpris. Enköpings stads livsmedelnämnd hade publicerat förslag till priser på fläsk. Prislistan fick följande utseende: Sidfläsk 2:70, bog 2:50, rundskuren skinka 2:70, småfläsk 1:90, huvud 1:00, fötter 0:90 och ister 2:60, allt per kilogram. Livsmedelsnämnden prövade ett tjugotal inkomna ansökningar från personer som önskade erhålla rätten att sälja fläsk. Alla ansökningar bifölls.

Midsommarhelg. Enköpings gator hade varit mer folktomma en vanligt, alla affärer hade hållit stängt hela midsommarhelgen. Man hade gått och hoppats på regn, men tyvärr fick man endast en pinande blåst. Solen döljdes av tunga moln hela helgen men ännu vid middagstid på midsommardagen hade inte en droppe fallit.

Drunkningsolycka. På midsommaraftonen begav sig åtta-årige August Eriksson från Långtora by tillsammans med några andra små barn till Örsundaån nedanför Sandängens gård för att bada. Gossen Eriksson kom antagligen ut på för djupt vatten. Då ingen båt fanns på plats kunde man inte ge sig ut för att söka efter honom. Dagen efter påträffades han drunknad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om