Juli för 50 år sen

Rivning. Den gamla dansbanan och serveringsbyggnaden i Folkets Park revs sommaren 1967.

Rivning. Den gamla dansbanan och serveringsbyggnaden i Folkets Park revs sommaren 1967.

Foto:

Enköping2017-07-17 08:00

Polis. Polisbristen i Enköping tenderade att bli allt större. Polispersonalen måste utökas med ytterligare tio tjänster inom Enköpings distrikt, sade polismästare Hartman, 1992. Vidare begärdes höjda anslag för anskaffning av en medelstor personbil, ny polisbil och en utredningsbuss.

Vård. Sammanlagt 103 vårdplatser stod tomma på Enköpings lasarett under sommaren. Orsaken var sjuksköterskebrist och brist på undersköterskor. Det fanns ett tiotal vakanta tjänster. I slutet av maj hade 28 platser på eftervårdsavdelningen stängt. I juni stängde 15 platser på privatavdelningen. I juli stängde också 30 vårdplatser på medicin och 30 på kirurgen.

Fräck tjuv. En tjuv kom till en fastighet i Tibble, Torstuna mitt på eftermiddagen. Husägare befann sig på bottenvåningen. Tjuven gick helt sonika in genom direkt upp till övervåningen där han stal ett par byxor och en transistorradio. Då husägaren hörde buller från övervåningen begav han sig upp för trappan. Där mötte han tjuven som sa; "jag kommer tillbaka senare". Husägaren trodde mannen besökt sonen, men senare visade det sig att det var fel. Tjuven återvände aldrig som han lovat.

Parken. En plats där många enköpingsbor gått och svärmat i sin ungdom, höll på att försvinna. Platsen fanns förstås kvar, men inte en del av byggnationen. En epok höll på att gå i graven. Rättare sagt gjorde den det redan 1960, men 1967 försvann resterna. Man höll på att riva ner den gamla dansbanan och serveringsbyggnaden. Tyvärr firade platsen också 70 år under rivningen. Det var förstås Folkets Park som EP skrev om.

In för rätta. Vid Trögds häradsrätt häktades två enköpingsbor. De båda hade erkänt sig skyldiga till inte mindre än ett 50-tal grov stölder. Det hade mest rört sig om affärsinbrott bland annat vid Tvättinrättningen. Många bilstölder hade det blivit i Västerås, Sala och Köping. De hade också kommit över nästan 1 000 kilo kopparskrot som de sålt. Orsaken var arbetslöshet sade de åtalade.

Porr. Enköpingsborna var inget undantag när det gällde att läsa porrtidningar. Vid första kiosken EP besökte fanns ett 20-tal olika sorters tidningar som låg framme och skyltade i fönstren. När Pressbyrån tog över försvann de från skyltfönstret och en markant skillnad märktes. I Fannakiosken såldes tidningarna mest till äldre män och en och annan kvinna. I kiosken på bussterminalen var det mest ungdomar som frågade efter porrtidningar. Tre gånger hade Justitiedepartementet beordrat polisen att beslagta vissa porrtidningar i kioskerna. Den typen av porrtidningar fanns inte , i vår stad lästes bara varudeklarerad porr.

Hemslöjd. Skulle Enköping få behålla sin hemslöjdsaffär. Affären öppnade på prov de första månaderna. Men det gick bra, enköpingsborna var intresserade av hemslöjd och affären fick vara kvar. Varorna i affären kom dels från huvudaffären i Uppsala men också från handarbetande enköpingsbor. Nu hade Katrineholms Husbyggen köpt fastigheten på Torggatan 31 och man var oroliga för att den skulle rivas och att man inte skulle kunna hitta nya lika billiga lokaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om