Juli för 25 år sedan

Gatufest. Just D uppträdde när Enköpingsborna fick sin första Gatufest 1992.

Gatufest. Just D uppträdde när Enköpingsborna fick sin första Gatufest 1992.

Foto: EP-arkiv

Enköping2017-07-10 08:00

Sadelmakaren. 3 juli 1992 togs första spadtaget i kvarteret Sadelmakaren. Sju gårdar rymmande 255 lägenheter skulle enligt planerna stå på plats två år senare. Folkets Hus hade tidigare stått på tomten som snart skulle bli bostadsområde med 50 procent tvårummare, 43 procent trerummare och sju procent fyror. Det var EHB som uppförde hyreslägenheterna.

Billiga hus. Villapriserna sjönk drastiskt under första halvåret 1992 i Enköping. En villa som hade 30 spekulander ett år tidigare hade bara fem till tio detta år. En villa som gick för 1,5 miljoner ett år tidigare kostade vid tillfället cirka 1 miljon kronor. En medelstor villa hade sjunkit med 100-150 000 kronor. Det var köparens marknad denna sommar.

Blommor. Sommaren stod i full blom längs med E18:s vägkant. Först var de fem, sen blev de 50. Det var de ståtliga sexmetersstjälkarna som spirade vid Enköpings företagspark i Annelund. Det rörde sig om reklam till företagsparken som ägdes av Enköpings kommun till 51 procent, Arcona AB och Länsförsäkringar delade på de andra 49 procenten. Priset för blommorna var 600 000 kronor.

Konkurs. Färska siffror från SCB visade på att antal företagskonkurser hade ökat med 60 procent under ett halvår i Enköping och Håbo. 180 företag hade gått i kokurs, 420 personer hade blivit arbetslösa och förlorat sina jobb. Värst drabbade var man i bygg- och verkstadsbranschen.

Gatufest. Det började som ett fiasko och slutade med succé. Enköpings allra första Gatufest fick en dålig början. På fredagen kom det knappt 700. Även långt in på lördagen såg festen ut som en stor ekonomisk förlust för bröderna Holm so fixat festen. Men i sista sund precis innan den avslutande konserten med Orup och Glennmark vaknade Enköping, sammanlagt tog sig 3 000 personer till torget. Redan när Just D uppträdde började det fyllas på med folk. Festen var räddad.

Telefon. Mynttelefonerna var på väg att försvinna från Enköping. I fortsättningen skulle man använda telefonkort för att kunna ringa från en telefonautomat. Mynttelefonerna hade skapat problem för Televerket, de var otympliga och omoderna. Dessutom slogs de ofta sönder eftersom de innehöll pengar som var ett eftertraktat byte för vandaler och rånare. Införandet av telefonkort var det enda sättet för att Enköping skulle kunna behålla sina tre telefonkiosker.

Regn. Årets nederbördsrekord slog i juli 1992. På Ryda Kungsgård mättes 70 millimeters regn upp under en enda dag. Det var den högsta noteringen under året. Under kvällen kom ett riktigt skyfall så att det blev översvämning på några platser, bland annat på Korsängenfältet och et6t antal källare. Det här var den blötaste juli sedan 1977.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om