Den snart 60-årige informationskonsulten, mediatränaren med mera, Eric Österberg i Grillby, är en man med många, och möjligen oväntade, kunskaper. Typ det mesta värt att veta om Upplandskubb:
– Slowfood, för att använda en modern beskrivning på ett bröd som är unikt och nyttigt från Uppland, med lång smak, lång historia och tillagning i vattenbad. Vete, råg, sirap, jäst och salt, alltsammans ner i en smörad mjölkkruka och fyra timmar på spisen.
Den nyuppväckta bagerikonsten, som numera drivs i föreningsform, låter enkel när Eric Österberg förklarar. Inte så konstigt faktiskt. Eric är nämligen proffs på att förklara. Eller bortförklara, skulle någon säga. När Eric inte bakar kubb sysslar han nämligen gärna med mediaträning.
– Som gammal journalist kan jag förbereda beslutsfattaren på vad som väntar. ”Inga kommentarer” är ett dåligt ordval. Blir inte heller några bra förklaringar från den som är rädd för journalister.
På en hylla i hemmet står rader av flygplansmodeller.
– Jag byggde nog en och annan som barn men de flesta i den här samlingen kommer från mitt tidigare jobb som press- och informationsansvarig för Saab-Scanias flygdivision med JA37 Viggen, JAS39 Gripen, Saab 340 och Saab 2000.
Till flygindustrin kom Eric direkt från jobbet som nyhetsjournalist:
– Det tog inte många dagar innan jag upptäckte att det var svårare att svara på frågor än att ställa dom.
Eric Österberg hade valt sin bana. Det ena press- och informationschefsjobbet avlöste det andra. Mellanlandning i Västerås som presschef för ABB:s svenska gren och Percy Barnevik, studsade vidare till Ericson i olika strukturer, och senare till den finsk-svenska fusionen TietoEnator, Scaniagruppen igen, en kommunikationsbyrå, ett pensionsbolag.
– Till slut startade jag det egna företaget Oysterberry Communication. Namnet inspirerat av amerikanska kollegor som hade svårt att uttala mitt efternamn. Försökte faktiskt med Oyster Bar, men Bolagsverket hade inte humor nog.
På skrivbordet ligger ett av många uppdrag för den civila delen av flyget – en bok med titeln Knutpunkt Arlanda.
– En samling intervjuer riktade till beslutsfattare. Forskare, företagsledare, politiker, debattörer och visionärer får förklara vad flygplatsen betyder både för dem, och Sverige.
I Grillby bor Eric Österberg sedan 20 år. Numera är villan på Hantverkaregatan också hans arbetsplats.
– Huset är gult, heter Villa Solhem, men kallas för Ryssvillan. Stommen är från 1700-talet och hitflyttad. Möjligen från Ryssviken i Skokloster, men har knappast varit bostad för ryska krigsfångar som ett rykte gör gällande.
Hur många årsredovisningar, artiklar och texter som Eric Österberg producerat under sin drygt 35-årig yrkesbana har han ingen aning om. Men några planer på att landa för gott nu efter fyllda 60 och gå i pension har han inte.
– Artros i fingrarna, men att sluta skriva är inget alternativ. Enbart antalet pressmeddelanden passerade 1500 redan för femton år sedan. Jag har roligt – så varför lägga av?