April för 25 år sedan

Pausparkeringen. När Katrineholmarna i april 1992 bryter avtalet med Enköpings kommun gjordes bedömningen att inget annat byggföretag heller skulle vara intresserade av att bebygga kvarteret, sade Bengt Wahlberg.

Pausparkeringen. När Katrineholmarna i april 1992 bryter avtalet med Enköpings kommun gjordes bedömningen att inget annat byggföretag heller skulle vara intresserade av att bebygga kvarteret, sade Bengt Wahlberg.

Foto:

Enköping2017-04-10 07:00

Soldater tog strid. Riv Fräsningsarméns hus på Kyrkogatan, förslaget kom från EHB som ville bygga 30 nya lägenheter på området. EHB:s vd sade att området var mycket attraktivt för dem och huset var i så dåligt skick att det måste rivas. Enköpings fräsningssoldater tänkte dock ta strid för sin träffpunkt. Vi ska inte flytta sade soldaten Karin Speiner. Avgörande för affären skulle bli priset.

Utan pengar. Polisen i Enköping hade inte råd att åka bil, inte råd att ringa eller skicka brev. Det nya statsbidraget räckte inte ens till att betala löner. "Jag har aldrig varit med om något liknande, nu handlar det inte om att spara eller snåla, nu handlar det om att sparka poliser eftersom det för 1992 inte finns några pengar", sade polismästare Floryd. Totalt saknade polisen 3,5 miljoner.

Plundrade. Härledsgården i Torstuna blev plundrat av tjuvar. Mängder av möbler, serviser, porslin och prydnadsföremål från 1700-talet och framåt stals. Tillsammans med eldsjälarna som samlat ihop värdeföremålen under 50 år försökte man fastställa vad som saknades. Visst kunde nya saker köpas in för försäkringspengar men det var ju inte samma sak, föremålen var Torstunabornas historia.

Nedläggning. Fläkt Veloduct i Enköping, gamla Bahco Hamnverken med 50 anställda skulle läggas ner och verksamheten skulle flytta till Järna, till huvudkontoret. Skulle det inte komma fram några idéer och lösbningar som kunde rädda verksamheten i Enköping skulle det vara ett faktum.Det fanns inte jobb för alla då marknaden för ventilationsprodukter hade halverats de senaste två åren. En tredjedel av personalen skulle erbjudas att följa med till Järna.

Efterlyst. Innan Stadshotellets förre vd flydde med 1,7 miljoner kronor som han lurat till sig av Föreningsbanken i Enköping stal han även roulettkassan på Stadshotellet. Han efterlystes via Interpol och greps i USA. Han låstes in i ett amerikanskt fängelse. Mannen blev utlämnad till Sverige och polisen flög över för att hämta hem honom och ställa honom inför rätta. Mannen var misstänkt för grovt bedrägeri, förskingring och stöld.

Pendeltåg. Den nya järnvägsstationen i Bålsta krävde ett omfattande ingrepp i det befintliga området. Artistvägen skulle försvinna till stora delar. Banverket skulle få lösa in flera fastigheter. De skulle orna nya utfarter mot Ullevivägen och lägga om Väppebyvägen. Berörda fick se ett första utkast till ett nytt stationspmråde. Till sommaren 1992 skulle det avgöras om Bålsta skulle få pendeltåg.

Pausparkeringen. Katrineholms husbyggen drog sig ur storsatsningen på Pausparkeringen i Enköpings centrum. Det skulle ha blivit en satsning på omkring 100 miljoner kronor med lägenheter, affärslokaler och parkeringshus. Kvarteret fick stå obebyggt. Katrineholmarna bryter avtalet med Enköpings kommun. Bedömningen var att inget annat byggföretag heller skulle vara intresserade av att bebygga kvarteret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om