En cykelväns tankar och funderingar

Maria Larsdotter är familjeredaktör och måste skaffa egen cykel.

12 maj 2019 04:00

Till sist. Jag gillar att cykla. Jag tycker om när det blåser i håret av fart, jo, jag åker utan hjälm ibland, jag vet att det är dumt, men bara för att få känna fartvinden. Det är så enkelt på något vis. Att ta sig till sjön, att cykla till träningen och förr när jag bara hade sju kilometer till jobbet, det var lyx. Men det här med att sköta om sin cykel. Nuförtiden har jag inte ens en egen, den blev stulen för något år sedan. Jag lånar min dotters. Nu på våren ska det tvättas, oljas, sträckas kedja, allmän översyn. Jag är ingen fena på det, cykeln ska liksom bara funka. Men cykelägaren flyttar snart hem från Tyskland, så då måste jag väl överlämna den hel och ren.

Dagens rätt och dagens tips

Linssoppa med jordnötssmör

4 portioner. 2 dl röda linser, 1 burk kokosmjölk à 400 ml, 1 burk krossade tomater à 400 ml, 6 dl vatten, 1 grönsaksbuljongtärning, 2 tsk lökpulver, 2 tsk vitlökspulver, 2 tsk paprikapulver, 2 msk jordnötssmör, salt, svartpeppar Blanda ihop samtliga ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter eller tills linserna är mjuka. Mixa eventuellt soppan slät med hjälp av en stavmixer, eller ät den som den är. Recept från vegomagasinet.se

Cykelutflykt. Olja kedjan och följ med runt naturreservatet Årike Fyris. Samling vid fontänen vid Flustret, kl 10.

Loppis. Åk ut till Ulva kvarn och botanisera bland alla fynd i den stora bakluckeloppisen eller gör dig av med saker, ingen förbokning av säljplats behövs. Kl 10–15.

Hammarbydagen. Möt våren hos familjen Linné, i Linnés lund. Visningar av sippor, vårlök och bikupor. Vandra längs kulturstigen. Linnés Hammarby kl 11–17.

Fler tips på unt.se/guiden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!