Eget rum välkommet efter 20 år i firman

Uppsalamäklaren Tomas Widerlöv har dubbelt jubileum i år. Förutom att han själv fyller 50 år är det 20 år sedan han och brodern Stefan startade sitt företag.

11 september 2015 16:27

Tomas Widerlöv visar runt i mäklarfirmans lokaler i Rådhuset med utsikt över Stora Torget. Hit flyttade företagsledningen, marknadsavdelningen och ett par av företagets mäklarteam från en villa i Kåbo i våras.
– Det är faktiskt första gången jag har ett alldeles eget rum, berättar Tomas Widerlöv som en gång i tiden startade företaget tillsammans med sin yngre bror Stefan.
Bröderna hade oberoende av varandra kommit på att de ville bli fastighetsmäklare. De blev kurskamrater på mäklarutbildningen vid Högskolan i Gävle och efteråt startade de eget tillsammans.
– I början fick vi låna en lokal på Mältargatan i Boländerna av Stefans svärfar. Det låg en stor lastkaj utanför och det var lite pinsamt om vi fick kundbesök, berättar Tomas Widerlöv.

Eftersom det var gott om utrymme och uppdragen till en början var få ställde de in ett pingisbord på kontoret och spelade någon timme om dagen. Faktum är att det finns ett sådant även i lokalerna i Rådhuset.
– Det har vi haft på alla våra kontor. Det händer fortfarande att vi spelar lite ibland.
Såhär 20 år senare minns Tomas Widerlöv att det kunde vara ganska tufft ekonomiskt under perioden på Mältargatan, inte minst eftersom han hade hunnit få två barn. De levde på starta eget-bidrag och jobbade extra med att polititransporter, det vill säga köra människor avlidna till Rättsmedicin efter olyckor, självmord och misstänkta brott.
– Det var fruktansvärda och tragiska scener som mötte en ibland. Och ibland kunde personsökaren börja pipa mitt under en bostadsvisning.

För att locka kunder erbjöd bröderna Widerlöv gratis flyttstädning, men någon städfirma hade de inte råd att anlita.
– Så på kvällarna fick vi byta om till städoverall och ibland tog vi hjälp av våra fruar.
Det var intresset för ekonomi, juridik, människor och bostäder som fick honom att trots de svåra utmaningarna i början välja mäklaryrket. En bra mäklare behöver vara lite av en ekonom och jurist och samtidigt en diplomat och ibland även psykolog, förklarar han. Men från början drömde Tomas Widerlöv om något helt annat.
– När jag var liten ville jag bli fotbollsproffs. Det var på 1970-talet och jag ville bli som "Raffe" Edström och Roland Sandberg,

Idolen Ralf Edström hade som barn ingått ett avtal med sin pappa om att han i utbyte mot nya fotbollsskor skulle ge pappan en rejäl månadspeng den dagen han blev fotbollsproffs. Tomas gjorde en liknande överenskommelse med sin pappa.
– Men farsan väntar fortfarande på de där pengarna, säger han och skrattar.
Kanske var det dock fadern som ytterligare inspirerade sönerna att söka sig till fastighetsbranschen. Familjen hade tidigare bott i Eriksberg och Storvreta, men när Tomas var i tolvårsåldern köpte familjen ett stort gammalt hus i Vattholma som de rustade upp.
– Bland annat fick vi lov att plocka ned kakelugnarna i de gamla husen som stod här vid Stora Torget innan de skulle rivas.

Trots att företaget numera har vuxit sig stort har Tomas Widerlöv svårt att luta sig tillbaka utan letar ständigt efter nya sätt att förbättra verksamheten på. Widerlövs & Co var först med att införa så kallade acceptpriser och vara öppna mot köparna vilka dem budar emot. Dessutom har de ofta legat i framkant tekniskt. Internet fanns de på redan 1995 och de var först ut med budgivning via nätet. Och just där fick Tomas Widerlöv faktiskt yrkesmässig användning av sitt gamla fotbollsintresse.
– Jag hejar på Liverpool och brukade följa engelsk fotboll online. Där kunde man följa alla matcher mål för mål och då kom jag på att vad tusan, så skulle man kunna göra med budgivningar också.

UNT gratulerar
Namn: Tomas Widerlöv
Aktuell: Fyller 50 år 8 oktober.
Bor: På väg att flytta från ett hus till ett annat i Håga, Uppsala.
Familj: Fru, två egna barn och två bonusbarn. Blev i somras farfar för första gången.
Yrke: Utbildad civilekonom och mäklare. Vd för mäklarfirman Widerlöv & Co med tre kontor i Uppsala, ett kontor i Knivsta och ett i Västerås.
Intressen: Idrottsintresserad. Ser gärna sport på tv och spelar själv tennis, padeltennis och golf. Tycker också om att resa och Portugal är ett av favoritländerna. Hans stora flygrädsla har gjort att han har hållit sig mest i Europa och kört flera tusen mil med bilen, men på senare tid har han jobbat med sin rädsla, bland annat genom att flyga med nära vänner som är trafikflygare.
Om efternamnet: Farfar hette Einar Johansson och bodde i ett parhus i Surahammar. Problemet var att det bodde en Einar Johansson även i andra delen av huset och efter att ha tröttnat på all ihopblandad post bytte farfar namn till Widerlöv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Johansson