Sven Anér

Författaren och journalisten Sven Anér, Uppsala, har avlidit i en ålder av 96 år. Hans närmaste är hustrun Lena Anér-Melin, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Foto:

Dödsfall2018-08-12 06:30

Det finns få människor vars hela liv präglas av total rättspatos. Sven Anér hör dit.

Efter en lång och framgångsrik karriär som journalist, utrikeskorrespondent för DN i bland annat Sovjetunionen, på Sveriges Radio och TV grep Sven Anér tag i kärnkraftsfrågan. Kring Folkomröstningen 1980 och efter Tjernobyl-katastrofen gjorde Anér en av de viktigaste mediala insatserna för kärnkraftsmotståndet. Det blev åtta böcker och mängder av faktaspäckade artiklar. Hans insats för Linje 3:s framgång kan inte nog betonas.

Den största utmaningen Palme-mordet fyllde hans arbetsdagar de sista 30 åren. Anér var en av de allra första (Olle Alsén, DN hörde dit) att misstänka att försöken att lösa mordet var en enda sörja av officiella lögner, konspirationer och rättshaverier. Från ”Polisspåret” 1988, ett 10-tal andra böcker och tidskriften Palme-Nytt (senare utgiven i nio band) övergav Anér aldrig sin ståndpunkt. Alla inlagor, överklaganden och brev till landets rättsinstanser, chefredaktörer och politiker har säkert skapat irritation och kunskap. Men mordet är olöst. I ”De sammansvurna” 2011 utpekar Anér en mördare. Unikt är att ingen rättsinstans vågade åtala Anér för förtal, något han ivrigt bad om.

Ljus i mörkret var journalisterna Bo Alvbergers och Staffan Heimersons recensioner och det faktum att Leif GW Persson i artiklar och TV förbehållslöst delade Sven Anérs uppfattning att mördaren står att finna inom polisen, SÄPO och militären. Som den seriöse forskare Sven Anér var, såg han till att allt bevaras för framtiden på Kungl Biblioteket. Biografin ”Mitt 20-tal och mitt 30-tal” hann Sven också med på slutet.

En stor hjälp hade Sven Anér i hustrun Lena Anér-Melin, översättare av framför allt skönlitteratur från spanska, som dagligen skrev ut manus och korrekturläste. Jag kommer att minnas Sven Anér för hans kamp för rättssamhället, hans stora beläsenhet och förmågan att kämpa sig igenom juridiska djungler. Han var krävande att samarbeta med och tålde inte feghet, oärlighet eller dumhet, vare sig hos kollegor, politiker eller rättsvårdande myndigheter. Uthållig och kontroversiell, en fri undersökande journalist av högsta dignitet.

Minnesord

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!