Sonja föddes Dahl, i Uppsala i maj 1920 och började sitt liv på Börjegatan 8 tillsammans med föräldrar och systrarna Birgit och Britta. Det var också i Uppsala hon träffade sin make Anders 1940, men genom hans arbete som officer kom de snart att bo både i Strängnäs och Stockholm.
Uppsala förblev alltid hemtrakten, inte minst genom sommarhuset i Björklinge som Sonjas föräldrar tidigt skaffat. Sonja behöll sitt goda minne ända in i det sista och vi har hört många livfulla beskrivningar om händelser från deras uppväxt, allt från danser på Björkvallen till kvällar med kortspel i den lilla stugan.
Sonja intresserade sig för gamla saker och berättade om hur det såg ut förr och om människorna i Luthagen. Moster Signes sybehörsaffär på Sysslomansgatan 18 och morbror Olles åkeriföretag med hästar på gården gjordes levande för nya generationer. Hon älskade att handarbeta och broderade sin sista duk under hösten.
Tillsammans med framlidne maken Anders fick Sonja ett spännande liv. På 60-talet flyttade hela familjen till Jerusalem, följt av Damaskus och Tiberias för makens FN-tjänst. Ett möte med en annan kultur och många intressanta möten. Minst lika spännande var att Sonja under tiden som maken åkt till Gaza tog körkort och själv körde runt familjen.
Sonja ville mer än rollen som hemmafru, men föddes i en tid där arbetslivet fick vänta tills barnen vuxit upp. Hon arbetade på Akademiska, först som Röda korsvärdinna och sedan som respiratorvakt på en intensivvårdsavdelning. Arbetet på sjukhuset passade Sonja, engagemanget var stort och hon brann för att underlätta livet för ”sina” patienter.
Sonja var en samlande kraft i familjelivet och många somrar tillbringades med barn, barnbarn och barnbarnsbarn i Björklinge.
Så sent som i höstas var hon med och njöt av att sitta i soffan och titta ut över sjön, omgiven av familjen.