Solveig utbildade sig till folkskollärare och kom att egna sitt liv åt skolan, både som lärare, rektor och facklig företrädare. Hennes engagemang för elevdemokrati och föräldrainflytande är mångomvittnat. Hon åtog sig att driva Stockholms stads utvecklingsprojekt med ökad elevdemokrati under sin tid som rektor vid Eiraskolan. Sitt engagemang för eleverna, lärarna och undervisningen var något som Solveig behöll levande under alla år. Likaså ansåg hon att fackliga och pedagogiska frågor hör intimt samman.
Under sin tid som ledare för Sveriges Lärarförbundet finns det skäl att särskilt framhålla hennes stora insats för att åstadkomma en sammanslagning av SL och Svenska Facklärarförbundet till Lärarförbundet.
Vi har haft förmånen att arbete tillsammans med Solveig inom Stiftelsen Sveriges allmänna folkskollärarförening och Föreningen svensk undervisningshistoria till för något år sedan.
Solveig var flera år efter pensioneringen ordförande i Stiftelsen Sveriges allmänna folkskollärarförening (nu Lärarstiftelsen) och där höll Solveig otaliga uppskattade anföranden om lärarnas utbildnings- och organisationshistoria. Under hennes tid som ordförande påbörjades utgivningen av en forskningsskrift - ForskUL.se samt digitalisering av stora mängder material ur arkiven - lärarnashistoria.se.
Solveigs utbildningshistoriska intresse fick Föreningen svensk undervisningshistoria ta del av. Föreningen ger ut en årsbok, men det räckte inte för Solveig och därför startade föreningen utgivningen av tidskriften Vägval i skolans historia så fler kunde få kunskap om utbildningshistoria.
Vi minns Solveig för hennes inspirerande sätt, nyfikenhet och engagemang.