Sam Dahlgren

Sam Dahlgren, Uppsala, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 87 år. Han sörjes närmast av hustrun Märta och barnen Christina, Göran och Ingmar med familjer.

Dödsfall2016-04-24 08:00

Född i Haparanda med fadern som pastor i Missionsförsamlingen var Sam Dahlgren en av fem söner som jag tror alla disputerade. Sam återkom, så länge jag kände honom, till bönhuset i Haparanda, som en ständig referens, halvt på allvar halvt på lek. Det var omöjligt att säga vad som var vad.

Under alla förhållanden lämnade han missionsförbundet bakom sig efter en teologisk uppgörelse under slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. Den finns dokumenterad i Tro & Liv och speglar Sams både intellektuella förhållande till kristen tro och hans krav på ärlighet i argumentation och ståndpunktstaganden.

Efter en fil mag 1958 och en teol kand 1959 arbetade han som läroverksadjunkt men prästvigdes 1966 för Uppsala ärkestift och blev 1970 under Ruben Josefson chef för stiftskansliet. Då hade han 1969 redan avlagt licentiatexamen.

1972 disputerade Sam Dahlgren på avhandlingen ”Das Verhältnis von Staat und Kirche in der DDR”, ett arbete som fortfarande återkommer i den internationella vetenskapliga diskussionen. Han blev senare docent i kyrko- och samfundsvetenskap vid Uppsala universitet. Under den här perioden breddade Sam Dahlgren sin kompetens som kännare av öst- och centraleuropeiskt kyrkoliv, inte minst som europasekreterare 1980-1987 vid Lutherska Världsförbundet i Genève.

Han blev också hedersdoktor vid den evangeliska fakulteten i Bratislava i Tjecko-slovakien.

1989 kom så det stora arbetet ”Politik och kyrka. Lutherska kyrkor i Östeuropa”, för övrigt också översatt till finska. Samma år sökte Sam Dahlgren kyrkoherde-tjänsten i Björklinge utanför Uppsala som blivit ledig efter Lars Ridderstedt, en annan färgstark prästprofil. Konkurrensen var inte att underskatta men utnämningen kom. En viss dragning till akademin kan dock förmärkas och mellan 1991 och 1994 blev Sam Dahlgren tillförordnad professor i kyrko- och samfundsvetenskap. Han hade sedan endast ett år kvar på kyrkoherdetjänsten i Björklinge och pensionerades 1995.

Efter hemkomsten från Genève rekryterades Sam Dahlgren till Stiftelsen Sverige och Kristen Tro, en kanske mindre känd systerstiftelse till Sigtunastiftelsen. Den här stiftelsen ägnar sig på olika sätt i dag åt att befrämja forskning och dialog och Sam Dahlgren skrev 2004 dess historia: ”Sverige och Kristen Tro – ett forum för dialog och samhällsdebatt”.

Med Sam Dahlgren har Svenska kyrkan förlorat en av de präster hon haft i en le-dande internationell position och inom akademin en kollega och rättfram medvandrare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!