Sam Dahlgren föddes i Haparanda, blev lärare i Stockholm och efter några år i Lycksele och Sala vidtog teologiska studier i Uppsala för prästvigning i ärkestiftet 1966. Efter bara fem års församlingstjänst i Uppsala blev Sam en driftig föreståndare av Stiftsbyrån, och kom att betyda väldigt mycket bland annat för oss blivande präster, som han alltid gav sej tid att samtala med. Dessutom ordnade Sam Dahlgren stiftsresor med övernattning på Stiftsgården Undersvik, och fick de unga telogerna att upptäcka hela stiftet, Uppland, Gästrikland och Hälsingland. Detta betydde mycket i allas framtida val av församlingar!
År 1972 doktorerade Sam om ”Förhållandet mellan stat och kyrka i DDR/Öst-Tyskland mellan åren 1949–1958”. Sitt internationella engagemang gavs utrymme, då Sam som docent/professor i kyrkovetenskap i Uppsala gav många uppskattade seminarier.
1980–87 var Sam Dahlgren Europasekreterare för Lutherska Världsförbundet – med placering i Genève. Han gjorde många resor för att uppmuntra de lutherska församlingarna och andra kristna, speciellt i Syrien, hela Östeuropa och i de baltiska länderna, främst Estland. Under dessa år rådde ju ett hårt mänskligt klimat i det kommunistiska Östeuropa, och KGB hade hela tiden ett intresse för Sam Dahlgrens förehavanden, vilket inte bekymrade honom, eftersom hans intresse endast var att försöka hjälpa människor och kyrkor.
Som kyrkoherde i Björklinge från 1989 initierade han engagemanget just för Estland. Under fyrtio år var Sam Dahlgren dessutom aktiv i Gustav Adolfsföreningen Stockholm/Uppsala. Genomgående i allt arbete och privat var humorn och den andliga fromheten med blygsam framtoning ett uppskattat signum.
Den klassiska musiken, helst från violin, som han själv hade spelat, var en av kraftkällorna i livet.
Våra tankar går med tacksamhet till familjen, som under alla år ”lånade ut” sin make och far till alla oss andra!