Instrumentmakarna är en underskattad och bortglömd yrkesgrupp. Förr i tiden fanns inga färdiga specialinstrument att köpa för fysiker och biokemister. De fick tillverkas i universitetens instrumentverkstäder. På Biokemikum i Uppsala fanns en sådan verkstad av världsklass och verkstadens instrumentmakare har högst påtagligt bidragit till flera nobelprisbelönade upptäckter som Uppsala universitet stoltserar med.
År 1967 invigdes Wallenberglaboratoriet i Uppsala som snabbt utvecklades till en ”Think tank” inom det nya modeområdet molekylär biologi. Laboratoriets förste chef var Lennart Philipson som gjorde det till en forskningsmiljö av hög internationell klass. Lysande unga forskare rekryterades från lärosäten i Sverige och utomlands.
Behovet av en forskningsverkstad var uppenbart och Philipson lyckades rekrytera Pelle Krantz som verkmästare och chef för verkstaden. Avancerade apparater tillverkades på löpande band. De var inte enbart gjorda med avancerad precision utan skulle också vara tilltalande för ögat. Inget fick lämna verkstaden som inte Pelle hade granskat och godkänt.
På Wallenberglaboratoriet rådde en nybyggaranda. Resurserna var goda. Under Philipsons dynamiska ledarskap skapades en enastående sammanhållning mellan de anställda över yrkesgränserna. Pelle var en motor och glädjespridare i denna krets och alla som var med på den tiden kan vittna om en oförglömlig epok.