Efter studentexamen i Bollnäs kom Monica Hedlund till Uppsala och studerade latin, grekiska, klassisk fornkunskap och tyska. Hon disputerade 1972 i latin på en avhandling om en senmedeltida handbok för daglig meditation.
Under sina många år på Uppsala universitetsbibliotek kom hon att tillsammans med två kolleger ge ut den stora katalogen över den så kallade C-samlingens handskrifter, som till en betydande del innehåller material från klostret i Vadstena. Även i fortsättningen kom hon att främst ägna sig åt det medeltida latinet – inte minst den litterära och andliga kulturen i Vadstena kloster.
Till Klassiska institutionen i Uppsala återkom hon som lärare under 90-talet. I den rollen vann hon allmän aktning för sin grundlighet och pedagogiska skicklighet. Hon var respekterad och älskad av studenterna för sin ärlighet och sitt stora engagemang. Under flera år gav hon uppskattade kurser i paleografi. Hon var huvudhandledare för fem doktorsavhandlingar.
Efter pensioneringen arbetade hon outtröttligt vidare. Tillsammans med en slavist har hon översatt och kommenterat en idéhistoriskt och teologiskt viktig avhandling från 1704 om den ryska kyrkan och religionen. Hon hann precis avsluta sin del av arbetet, som snart kommer att ges ut.
Hennes viktiga insatser som forskare inom svensk medeltid uppmärksammades 2012 med ett hedersdoktorat i teologi i Lund.
Hon var ledamot i flera lärda sällskap och var vid sin död preses i Nathan Söderblom-sällskapet. Men hon var också friluftsmänniska, och orientering var ett viktigt inslag i hennes och familjens fritidsaktiviteter.
Som person kombinerade hon allvar med humor, engagemang med stor arbetskapacitet och intellektuell skärpa med klokhet och gott omdöme. Vi som har haft förmånen att vara hennes vänner och kolleger minns henne med värme och tacksamhet.