När Ma och tidigare bortgångne maken Tage flyttade till Husby-Långhundra på 60-talet tillförde de ett engagemang och en kunskap som församlingen och bygdens föreningar fick ta del av.
Intresset för historia och forskning kring gamla saker ledde till att Ma deltog i hembygdsföreningens inventeringar av gamla hus i socknen, vilket resulterade i flera intressanta skrifter.
Hennes historiska intresse visade sig också i den arkeologiska undersökningen kring fornborgen Broborg. Som amatörarkeolog var Mas medverkan av stor betydelse för resultatet av det arbetet.
Med samma iver upptäckte Ma och Tage en för bygden unik hällristning av ett skepp vid Hjälmsta.
Det stora intresset för historia visade sig även då planerna för Husaby Marken tog form. Här ingick både Ma och Tage i den grupp som startade marknaden, som i år firat 25-års jubileum.
I mitten av 80-talet väcktes idéen att skapa en Långhundradräkt och där var Ma en av initiativtagarna och drivande i projektet. Dräkten skulle påminna om vikingatid och under Mas ledning ägnades många timmar till efterforskning av material och färger innan dräkten kunde färdigställas. Samma intresse visades när Ma och övriga damer i hembygdsföreningens vävstuga skapade församlingens bårtäcke. Det tillhör ett värdefullt arv efter kunniga och intresserade församlingsbor och där Mas engagemang för hembygd och församling spelade en avgörande roll.
Sitt yrkesverksamma liv ägnade Ma åt ekonomi och redovisning. Dessa kunskaper kom också bygden till del, då Ma under många år tog på sig ansvaret som kassör i olika föreningar och i Långhundra församling. Hennes kloka placeringar har bidragit till en god ekonomi i föreningarna, vilket möjliggjort ett starkt och levande föreningsliv i socknen.
Det som Ma under sitt rika liv gett till oss Långhundrabor finns kvar, men saknaden efter henne är stor.