Lave växte upp söder om Kristianstad. Efter realskola följde skogs- och lantbruksutbildning på Önnestads lantbruksskola, studenten 1965, och började därefter på Lantbruksuniversitet i Ultuna. Lave ägnade hela sitt yrkesverksamma liv åt Markvetenskapliga institutionen. Med tiden fick Lave ett allt större ansvar som pedagog i utbildningen av agronomer och landskapsarkitekter. I denna roll konstruerade och byggde han utrustning och utformade laborationssalar anpassade till undervisningen, och anlitades också som konsult i olika sammanhang.
Lave var en föreningsmänniska och hans engagemang blev också alltmer omfattande, särskilt efter pensioneringen. I styrelsen för Odlarföreningen Dränggråten i Knivsta satt han i mer än 30 år, merparten som föreningens kassör. Men i praktiken var han mycket mer. Med sin bakgrund som bondgrabb, sina stora teoretiska och praktiska kunskaper, sitt engagemang och sin hjälpsamhet var han föreningens alltiallo. Många odlares ansträngningar med bearbetning av upplandsleran underlättades genom hans råd och insatser. För sin pedagogiska talang rönte Lave stor uppskattning.
Också Hembygdsgillet i Knivsta förlorar med Lave en av sina trognaste stöttepelare. Under många år sekreterare i styrelsen var han, väldigt praktiskt lagd, en styrka för Gillet vid stora evenemang som midsommarfirande och i rollen som arkivarie och föreståndare för Sockenmagasinet, Knivstas hembygdsmuseum.
Lave var också sedan länge volontär i promenadgruppen med äldreboende på Estrids och Wilhelms gårdar. Vi kommer länge att minnas hans vänliga envishet – men framför allt hans goda humör. Han var en kamrat med all den frikostighet ett mycket varmt hjärta medförde. Saknaden efter honom är stor.