Kim Söderström

Kim Söderström, som avgick som chef vid Folkrörelsearkivet i Uppsala län 2014, har avlidit i en ålder av 70 år. Han sörjs närmast av sonen Andreas med familj.

Dödsfall2018-05-25 07:00

Arkivet startade 1978 och Kim anställdes som arkivarie 1981 och han blev arkivchef 1994. Således omfattar hans tid vid arkivet imponerande 33 år varav 20 år som chef.

Kim var alltså med under arkivets uppbyggnad. Hans uppdrag blev att inventera länets föreningsliv, det levande och det som hade funnits. Kims 1980-tal bestod av fältarbete då det gällde att knyta lokala kontakter som ledde vidare till personer som var spindlar i näten inom de olika folkrörelsegrenarna. Resultatet blev kommunvisa inventeringsrapporter med början i Håbo (1983), Enköping (1986), Östhammar (1989), Älvkarleby (1991) och Tierp (1994). Uppsala kommun inventerades senare av andra medarbetare i arkivet. Under sina sista år i tjänst var det Kim som inventerade länets nytillkomna kommun Heby.

Kim kunde berätta att inventeringsarbetet under de första åren ofta innebar övernattning i fält, trots länets relativt begränsade yta. Bidragande orsaker var hans höga ambition att träffa föreningsfolk även kvällstid och att han som ungkarl kunde prioritera jobbet. Hans gedigna fältarbete resulterade i många levande och insomnade föreningar, arkivleveranser, förteckningsarbete och inte minst ett personnätverk som han och arkivet har haft stor nytta av. Många föreningsaktiva i länet satte likhetstecken mellan Kim och Folkrörelsearkivet.

Att bli chef fanns inte i Kims karriärplanering. Han blev det ändå under en krissituation då styrelsen ställde frågan och han fick medarbetarnas stöd. Från att vara en lite motvillig chef växte Kim in i även den rollen på ett bra sätt. Hans håg stod dock alltid till basarbetet som arkivarie och kontakterna med föreningsfolket. Det var bra mycket roligare än administration, ekonomi, kommunkontakter och styrelsemöten. Under flera år var Kim Söderström även ordförande i det nationella nätverket av länsarkivens chefer.

Kim Söderströms stora betydelse för länets folkrörelser och deras historia kan knappast överskattas. Vid sin pensionering blev han därför en mycket värdig mottagare av arkivets särskilda förtjänstdiplom. Vi minns med tacksamhet och glädje Kims värdefulla insatser för folkrörelsernas historia i Uppsala län.

Minnesord

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!