Kim Söderström växte upp i Stockholm och började arbeta redan som sextonåring. Först som vaktmästarbiträde, därefter som skötare på Maria ungdom. Efter att ha läst in gymnasiet på Komvux, utbildade han sig sedan till förskollärare. Men han kom inte att ägna sig mycket åt förskolläraryrket. De följande åren varvades deltidsarbete på daghem med universitetsstudier i etnologi och ekonomisk historia. Ovanpå det läste han arkivkunskap och fann därigenom sin nisch.
Hösten 1981 fick Kim anställning vid Folkrörelsearkivet för Uppsala län. Ungefär samtidigt genomgick han en separation och flyttade då till Uppsala. Han kom att arbeta 33 år vid Folkrörelsearkivet, varav 20 år som chef. Eftersom han var med så länge kom han att sätta en stor prägel på verksamheten. Kim skapade ett värdefullt kontaktnät inom folkrörelsernas olika grenar. Han fick många föreningar att ansluta sig och lämna in sina handlingar till arkivet. Utöver chefskapet, drog sig inte Kim för det vardagliga basarbetet med att ta emot leveranser och förteckna arkiv. Tvärtom trivdes han nog allra bäst när han fick tillfälle att kavla upp skjortärmarna.
Ett av Kims stora intressen var att resa. Redan som sjuttonåring tog han en paus i vaktmästararbetet och stack till sjöss ett halvår. Senare reste han bland annat till USA och träffade ättlingar till utvandrade släktingar. Ett annorlunda äventyr var resorna till Afrika där Kim planerade och ledde en Unesco-finansierad arkivkurs i Tanzania. Han ägnade sig även åt fotografering. En bestående gärning blev den ambitiösa dokumentationen av före detta frikyrkobyggnader i Uppsala län.
Kim var också framsynt kring digitalisering och nyttan av IT-stöd för arkiven. Detta gagnade såväl arbetet vid Folkrörelsearkivet som samlingarnas tillgänglighet för allmänheten.
Vi beklagar hans för tidiga bortgång.