I solig sensommar lämnade vår vän Jan Sterner ett verksamt och innehållsrikt liv. Den sista svåra sjukdomstiden mötte han med stort tålamod. Jans livsperspektiv var vida. Född östgöte höll han livet ut kontakt med sin ursprungsbygd, med kvarvarande släktingar. Hans kunskaper om östgötska munarter (och andra) var stora, realiserade i såväl vetenskapliga publikationer som i mästerliga imitationer.
Jan gick i skola i Linköping och Motala, där han i september 1949 var en av fyra elever som på Stockholms Stadion blev svenska skolungdomsmästare på 4 x 100 meter, en på den tiden uppmärksammad bedrift.
Jan var en mycket vänsäll och intensiv person och personlighet. I hans värld var idolerna många, bland dem Jussi Björling och Winston Churchill, om vilka han talade och skrev med obändig entusiasm. Hans musikhistoriska kunskaper var, alltsedan skoltiden, högst anmärkningsvärda.
Efter vår gemensamma studietid i Uppsala på 50-talet, där inte minst den dagliga samvaron på Dagnys matsalar nedanför Carolinabacken är minnesvärd, verkade Jan som lektor i svenska och engelska vid Vasaskolan i Gävle. Han var en regelbundet återkommande skribent i Gefle Dagblad och i böcker och uppsatser gav han synnerligen värdefulla bidrag till Gävles kulturhistoria, t.ex. i det monumentala verket Tvåtusen år i Gävlebygden. I boken "Sagor, sägner och skrock från Gästrikland" ges en mångfasetterad bild av folktrons fascinerande värld.
Återbördad till Uppsala publicerade han 2014 en innehållsrik och väldokumenterad skrift om Rickomberga med omnejd.
Vi tackar Jan för trogen och givande vänskap alltsedan 1946. Våra tankar går också till hans hustru Birgitta och till sönerna Göran och Erik med familjer.