Historikern Herman Schück fick med sina 90 år ett nästan lika långt liv som sin berömde farfar Henrik. Som universitetslektor i Linköping och Stockholm, där han 1978 blev professor, senare prefekt för Historiska institutionen och den humanistiska fakultetens dekan, var han en uppskattad, om än krävande, lärare och handledare. Ett antal elever disputerade, de flesta inom projektet Stockholm blir huvudstad (1600-1660). Han var från 1985 ledamot av Vitterhetsakademien och valdes till ordförande för flera lärda sällskap.
Schücks avhandling från 1959 handlar om Linköpings stift under medeltiden och 1500-talet. För svensk medeltidshistoria har han betytt oerhört mycket genom att dra fram nya källor, lösa en rad problem och ge helt ny tolkning av historiska förlopp och sammanhang. De främsta insatserna redovisas i Rikets brev och register (1976). För denna undersökning har krävts en forskare med synnerligen goda kunskaper om svensk medeltid och dess källor på olika språk, med utpräglad metodisk säkerhet och konstruktivt skarpsinne samt med förmåga att finna och följa en linje genom det disparata och snåriga materialet.
Det centrala intresset var politisk historia. En förändrad syn på Engelbrekts roll som organisatör av upproret mot unionskungen 1434 redovisas i boken Engelbrektskrönikan (1994). Uppdraget att inför 550-årsjubileet behandla riksdagens framväxt i Riksdagen genom tiderna resulterade i uppfattningen att egentliga riksdagsmöten har hållits först under Gustav Vasas tid, varför valet av Arboga som plats för firandet i sak var lika fel som den valda tidpunkten 1985. Vid hög ålder förändrade Schück i Rikets råd och män (2005) synen på den konstitutionella utvecklingen i vårt land under medeltiden och bragte den i samklang med internationella förhållanden.
En uppsats om fadern Adolf, även han historiker, och en biografi från 2001 om ämbetsmannen och historikern Hans Forssell är exempel på hur Schück även intresserade sig för eftermedeltida ämnen.
Herman Schück saknas och sörjs av en stor skara förutvarande kolleger, elever och andra vänner.