Under mĂ„nga Ă„r var Gudmundur Matthiasson en stor och bidragande profil i Uppsala restaurangliv.1982 öppnade han krogen Hallen i Saluhallen â och blev kvar dĂ€r fram till 1997.
â NĂ€r vi öppnade fanns det inte alls samma bredd och kvalitĂ© pĂ„ restaurangerna som i dag. Bara att vi lagade maten Ă la minute var nyskapande, sa Matthiasson till UNT i samband med att han tilldelades Guldkaje-juryns hederspris 2011.
Hans restaurang blev bland annat kÀnd för sin uteservering samt att kockarna lagade maten i ett öppet kök för matgÀsterna.
â IdĂ©n med uteservering var sĂ„ frĂ€mmande att jag inte behövde betala hyra första Ă„ret. Det blev jĂ€ttepopulĂ€rt direkt sĂ„ Ă„ret efter var det inte hyresfritt lĂ€ngre, berĂ€ttade Gudmundur Matthiasson.
Under de hÀr Ären i saluhallen fostrades flera av dagens ledande kockar i Uppsala. Bland annat Cajsa Johansson (som numera driver restaurang- och cateringföretaget CajsaŽs Kök) och Mats Naesström (Àr kvalitetsansvarig och köksmÀstare i Plockgruppen).
â Jag var relativt ung kock pĂ„ den tiden, och att fĂ„ jobba med honom var en ögonöppnare pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt. Han hade ett fantastiskt sĂ€tt att laga mat pĂ„ som jag inte hade sett tidigare. Framförallt var han smakbegĂ„vad och drog ur smakerna ur rĂ„varorna som jag inte hade upplevt tidigare. Det var fantastiskt och en upplevelse, sĂ€ger Mats Naesström som jobbade med Gudmundur Matthiasson i Hallen i ett och ett halvt Ă„r i slutet av 1980-talet.
Vad har han betytt för Uppsala krogliv?
â Han har skolat mĂ„nga duktiga kockar under Ă„ren. Sista Ă„ren gjorde han vĂ€l inte sĂ„ mycket, men under 1980-talet var han vĂ€ldigt viktig för utvecklingen av kockarna i Uppsala. Han var tuff och ganska hĂ„rd, men han förmedlade ett sĂ€tt att laga mat pĂ„ som var nytt för mig pĂ„ den tiden.
Cajsa Johansson ser ocksÄ Gudmundur Matthiasson lite grann som en lÀromÀstare.
â Restaurang Saluhallen var en av mina första arbetsplatser, och det var dĂ€r jag lĂ€rde mig att uppskatta bra rĂ„varor. Gudmund lĂ€rde oss kockar vad smak Ă€r. Den magiska balansen i vinĂ€gretten med hallonvinĂ€ger och valnötsolja, syran i smörsĂ„sen. Balansen mellan sötma och syra till lammet i dillsĂ„s. Plus att han lĂ€rde mig att uppskatta lĂ€ttrökta lammkotletter med stuvad savojkĂ„l. Han har lagt grunden till smaken pĂ„ min mat. Det Ă€r en person som har betytt mycket för mig och min matutveckling, berĂ€ttar hon.
Hur var det att jobba med honom?
â Det var alltid full fart och mycket energi, tufft men mycket skoj och lĂ€rorikt. Han var en personlighet med stort hjĂ€rta och stor kĂ€rlek till branschen.
Vad har han betytt för Uppsala?
â Han var den som först satte Uppsala pĂ„ matkartan med en riktigt bra krog, Restaurang Saluhallen.
Gudmundur Matthiasson blev 73 Ă„r.