När det närmade sig Daniels 70-årsdag övertalade jag honom att ställa upp på en födelsedagsintervju. Jag sade att han var en doldis och att många läsare säkert var nyfikna på vem personen var bakom hans byline på familjesidan. Efter viss övertalning ställde han upp och i efterhand sade han att han tyckte det var riktigt spännande att sitta ”på andra sidan bordet” vid en intervjusituation.
Daniel kom till Uppsala 1965 för att plugga. Han läste nordiska språk, litteraturhistoria, pedagogik och idé- och lärdomshistoria, tog en fil kand och påbörjade sina doktorandstudier, som avslutades av familjeskäl. Efter olika anställningar började han 1983 på Upsala Nya Tidnings korrekturavdelning.
Där hamnade han helt rätt. Han älskade språk. Och på korret fick han arbeta tillsammans med ett gäng likasinnade, och tillsammans med dem emellanåt göra sig lustig över kollegernas språkliga brister. Alltid med glimten i ögat, förstås.
Daniel har alltid haft nära till skratt. Hans humor, på senare år allt mer galghumoristisk, har varit karaktäristisk för honom. Ett exempel på det är hans inlägg på vandringsbloggen flanera.se, och på senare tid bloggen om att vara sjuk, med den dubbeltydiga titeln: I kräftans vänkrets.
För mig som kollega var Daniel alltid till stor hjälp. Han har under åren varit engagerad i många föreningar och sammanslutningar, bland annat Juvenalorden, Svenska Seriekademin och Föreningen för filosofi och specialvetenskap. Detta gav honom ett otroligt stort kontaktnät som vi tillsammans hade nytta av i arbetet. Han var ett bra bollplank och inte bara våra telefonsamtal och möten utan även vår e-postväxling lockade alltid till många skratt.
När Daniel 2003 gick i avtalspension var jag glad över att kunna knyta honom till avdelningen som skribent. Sedan dess har tiden gått snabbt. För att hinna prata klart, som vi sade, bestämde vi oss för att träffas utanför jobbet. Vi växlade mingel hemma hos mig med fikastunder. För några veckor sedan satt vi tillsammans i några timmar och drack kaffe och åt bakelse för sista gången.