Här vill vi lyfta fram Carl-Olof Jacobsons betydelse som ordförande för Svenska Linnésällskapet. Med Carl-Olofs bakgrund som zoolog, hans naturintresse samt hans håg för folkbildning, var det helt i linje att han ägnade de sista verksamma åren åt Carl von Linné, dennes liv och verk.
Carl-Olof var inspektor för Linnés Hammarby 1977–1984 och styrelsesuppleant i Linnésällskapet 1979–1981. Från och med 1999 verkade Carl-Olof som Sällskapets ordförande, ett uppdrag han innehade till och med 2009. Ordförandeskapet kom redan från starten att dessutom kombineras med ett projektledarskap för utgivningen av Linnés korrespondens.
Carl-Olofs insats som ordförande kom i hög grad att styras av planeringen inför Linnéjubileet 2007, där han med en aldrig sviktande entusiasm arbetade för att lyfta fram Linnés gärning i stort och smått. Han intresserade sig för samtliga Linnésällskapets verksamhetsområden – Linnémuseet, publikationsverksamheten, resorna i Linnés fotspår, brevutgivningen, samt många andra åtaganden före, under och efter jubileet. Den huvudsakliga verksamheten fördelades i olika arbetsutskott. Därtill kom deltagande i olika kommittéer och arbetsgrupper, med föredrag, konferenser med mera.
Under Carl-Olofs ordförandetid, och som ett led inför jubileet, genomgick Linnémuseet dessutom en genomgripande renovering ledd av Statens fastighetsverk. Carl-Olofs eget genuina intresse för museet och hans externa kontakter, framför allt med Sparbanksstiftelsen Upland, inbringade medel för restaurering av olika konstverk i museet, samt för utgivningen av bokverket ”Till Livs med Linné”.
Under hans ordförandetid återupptogs också översättningarna och utgivningen av Linnés dissertationer, ”Valda avhandlingar av Carl von Linné”. Carl-Olof engagerade sig dessutom aktivt i Sällskapets deltagande på bokmässorna i Göteborg, och i dess resor i Linnés fotspår, i Sverige, England och Holland, 2007–2009.
Vi minns Carl-Olof med värme och tacksamhet, en genuin Linnévän och en sann hedersman har gått ur tiden.