Birgit var en genuin Uppsalabo, som kom att växa upp i det gamla Folkets Hus som revs 1949. Hennes far, Tycho Hedén, var bland sina många uppdrag också föreståndare för Folkets Hus-föreningen. Familjen bebodde en tvårumslägenhet inne på gården utan några som helst bekvämligheter. Bostaden tjänade också som expedition och det var en ständig ström av besökare som kom för att hyra möteslokaler.
Birgit kom bokstavligen att växa upp med arbetarrörelsen.
Hon kom också, utan påtryckningar från sina föräldrar, att tidigt engagera sig i rörelsen. Först som medlem i Unga Örnar och senare i SSU, med skilda ledaruppdrag.
Birgit fick möjlighet att läsa vidare efter folkskolan och krönte sin skolgång med studentexamen. Med stolthet bar hon den svenska fanan i täten för första-majtåget med den vita mössan på huvudet. Hon hade intresse för konstnärlig verksamhet och 1946 började hon på Konstfack. Dock tog intresset för att engagera sig i samhällsfrågor överhanden och det förde henne till dåvarande socialinstitutet och en socionomexamen. Hon kom att genom åren inneha ett antal olika tjänster vid Uppsala kommuns socialförvaltning samt vid länsarbetsnämden i Uppsala.
Det politiska intresset förde henne till olika uppdrag inom det sociademokratiska partiet i Uppsala. Kvinnofrågorna inom partiet kom hon att ägna sig särskilt åt.
Kommunalpolitiskt var hon verksam under många år bland annat som ledamot av kommunfullmäktige och ordf i fritidsnämnden och kulturnämnden, Folkröremlseföretagen HSB och Konsum blev också en del av hennes verksamhetsfält. Med lagom blandning av humor ocnh envishet vann hon uppskattning i sina olika roller. Under flera år var hon under sen tid en av de sex, som kallade sig ”6 gamla sossar” och som regelbundet möttes för att diskutera skilda samhällsfrågor och som resulterade i ett 30-tal debattartiklar.
Av de sex finns bara vi två undertecknare kvar