Som 25-åring och nygift kom Allan Lundvall till Lövstabruk 1960 för att bli gårdsmästare med ansvar för brukets jordbruk. Det var han fram till slutet av 1960-talet, då jordbruket lades ned. Han kom istället att axla ansvaret för driften och den dagliga verksamheten vid brukets herrgård. I den rollen fortsatte han även sedan Stiftelsen Leufsta bildats 1986. Dessutom kom han till och från att ha det administrativa ansvaret för Stiftelsen.
Allan arbetade oförtrutet med att klara den dagliga driften och för att tillsammans med styrelsen finna lösningar som på sikt skulle garantera det bevarande av bruket som var syftet med Stiftelsen. I samarbete med Länsstyrelsen medverkade han i en långsiktig plan för vårdinsatser på husen. Planen verkade då vara en utopi men så kom massor av statliga pengar till länet och utopin blev verklighet. Allan organiserade då jobben och knöt en krets av lokala hantverkare till bruket för vårdinsatser som pågick under flera år.
Allan medverkade också i arbetet att utveckla Lövstabruk som besöksmål. Hans kunskaper om bruket och dess historia och hans sunda förnuft bidrog till ett mycket gott resultat. Lövstabruk har ju kommit att bli en kulturmiljö och ett besöksmål av internationell klass.
Allan var lugn och trygg. Han var bestämd i sin uppfattning och mån om sin integritet. Han var samtidigt en varm, förstående och omtänksam person. Det var därför lätt och roligt att samarbeta med Allan. Han månade oförtrutet om Lövstabruk som ofta gick före allt annat. Hans engagemang för bruket resulterade också i en rad förtroendeuppdrag. Han var under en period ordförande i kyrkorådet, han satt i styrelsen för Föreningen Leufsta & Cahmanorgelns Vänner och i Folketshusföreningens styrelse.
Vi är många som minns yrkesmannen, medmänniskan och spelmannen Allan Lundvall med glädje och tacksamhet.
Tidigare länsantikvarie