Abraham Grienspan

Abraham Grienspan, Uppsala, har avlidit vid en ålder av 96 år.

Foto:

Dödsfall2018-05-20 07:00

Ljusen strålar. Luften dallrar ovanför lågorna i de chanuckior som barnen ställt fram på bordet. Farbror Abrahams hår bildar en krona runt hans ansikte och ljusen lyser igenom stråna. Nes gadol haja sham, säger han. Ett stort under skedde där. Och vi vet att undret inte bara skedde när templet i Jerusalem kunde invigas på nytt av makkabéerna, utan också långt senare efter den stora katastrofen som utplånade större delen av Europas judar. Farbror Abraham var en av de få som överlevde.

Sedan han år 1951 kom till Uppsala för att arbeta vid Nymans verkstäder har Abraham Grienspan varit en ovärderlig tillgång för vår judiska förening. Senast vid förra årets chanucka då han hade fyllt 95 år samlade han barnen för att välsigna ljusen. Och bara för ett par månader sedan fanns han med sin familj i högsätet, när vi firade pesach tillsammans. In i det sista omgärdades farbror Abraham av kärlek och vördnad. När han lämnade oss den 18 april, 96 år gammal, var det med ett rikt arv att förvalta.

Abraham Grienspan föddes år 1922 i Alexanderow i Polen där han gick i polsk folkskola och i judisk cheder och jeshiva. Syskonen Aron, Tzierel, Feige och Mikael mördades under Förintelsen och föräldrarna Sara och Samuel Chaim svalt ihjäl i Warzawas ghetto. Abraham blev den ende överlevande. När han år 1949 anlände till Borås hade han under ett par år försökt leva i sitt födelseland där antisemitismen ännu var verklighet. Den tjugosjuårige Abraham blev textilarbetare och sökte arbete i Stockholm där han dock inte kunde få bosättningstillstånd. Det var så ödet förde honom till Uppsala. Här blev han först kantor, sedan sekreterare och så småningom ordförande och religiös ledare för Uppsalas judar. För de överlevandes barn var farbror Abraham vår söndagsskollärare.

Den ensamme Abraham Grienspan bildade snart familj. Tillsammans med sin första hustru Josepha fick han två döttrar, Sara Charlotte och Simone. Nu arbetade han vid Almqvist och Wiksell där han fått utbildning till tryckare. Han gjorde militärtjänst år 1959 och följde under kvällarna en kurs i bokföring. När han år 1968 lämnade boktryckeriet var det för att bli egen företagare. Många uppsalabor har köpt sina skor hos Abraham på Sysslomansgatan!

Den unga staten Israel blev vid sidan av Sverige ett hemland för Abraham Grienspan. Det var där han hade träffat sina livsledsagarinnor; döttrarnas mor Josepha och den framlidna hustrun Ella. Att han själv lämnade jordelivet på staten Israels sjuttioåriga födelsedag är ett tecken på hans djupa kärlek till landet. Abraham Grienspan var en eldsjäl i Samfundet Sverige-Israel. Dessutom var han engagerad medlem i Samarbetsrådet mellan judar och kristna. Ingen har som han brunnit för att hålla den judisk-kristna dialogen levande.

Den Abraham som kom till Uppsala ensam och utblottad blev inte bara stamfader till två döttrar utan också till fem barnbarn. Han efterlämnar dessutom oss, de överlevandes barn och barnbarn.

Minnesord

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!