På de gamla träbänkarna ligger små griffeltavlor utspridda. Gammaldags skolplanscher pryder väggarna och det är som att eleverna just suddat ut det sista och sprungit hem för dagen.
Men här på hembygdsmuseet i Björklinge finns inte bara en gammal skolsal. På flera hundra kvadratmeter fördelade över två våningar samsas tusentals föremål från förr. En del i specialutställningar, som den om lokal mathållning som invigdes i fjol.
– Vi får mycket beröm för att det är sådan ordning och reda, säger Lennart Eriksson, ordförande för hembygdsföreningen som visar runt tillsammans med Britt Kardell som ansvarar för museet.
De senaste fem åren har föreningen ökat sitt medlemsantal från 230 till omkring 340. En stor anledning till det är Björklingedagen, som arrangerats sedan 2015 och har lockat fler medlemmar. Då får företag, föreningar och organisationer i bygden chans att visa upp sin verksamhet.
Att dra i gång projektet handlade om att visa föreningen finns och att medlemmarna "inte bara sitter på rumpan", som Lennart Eriksson säger.
– Och för att engagera fler människor, fyller Britt Kardell i.
Tur med vädret har de haft – om man får tro Lennart Eriksson skiner alltid solen på Björklingedagen. Men det hjälpte inte i år. Likt många andra av föreningens aktiviteteter fick den ställas in under pandemiåret 2020.
– Det var lite tråkigt när vi hade laddat och hade så mycket på gång, säger Lennart Eriksson.
Nedtonad blev också lansering av ett av projekten som hembygdsförening stöttat. Det var Urban Larsson och Lasse P Hedenström som tog initiativ till en skiva med musik av artister med anknytning till Björklinge med omnejd.
Lagom till det inställda årsmötet i våras var skivan klar. Bland de medverkande finns Anders Falk, känd från duon Adolphson och Falk, singer songwriter-duon Joeliah och folkmusikern Erika Lindgren Liljenstolpe. Namnet på skivan, "Sången från Betula", anspelar på det latinska ordet för björk.
För Lennart Eriksson och Britt Kardell känns det viktigt att föreningen också blickar framåt. I Björklinge skulle det behövas fler bostäder, i dag finns många äldre som sitter ensamma i stora hus men som har sin gemenskap och vill stanna på orten. Likaså skulle centrum må bra av en uppfräschning.
– Vi har en vision om att Björklinge ska vara en trevlig ort även i framtiden, säger Lennart Eriksson.