Sveriges barn blir tyngre – men hjälp finns att få

Är du orolig för att ditt barn väger för mycket? Du är inte ensam. De senaste 15 åren har Sveriges barn blivit allt tyngre. Men trenden går att vända. Paulina Nowicka, expert på barn och vikt, har samlat sin kunskap i en ny bok.

Redan i förskoleåldern börjar barn titta kritiskt på sina egna kroppar, och därför är det viktigt att skapa sunda värderingar tidigt utan att för den skull skuld- eller skambelägga.

Redan i förskoleåldern börjar barn titta kritiskt på sina egna kroppar, och därför är det viktigt att skapa sunda värderingar tidigt utan att för den skull skuld- eller skambelägga.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Barn2022-04-02 12:00

Ämnet barn och vikt är känsligt och svårnavigerat, ur flera aspekter. Om det ändå vore så enkelt att om man serverade alla barn samma typ av mat så var problemet ur världen. Men till exempel föds en del med en benägenhet att utveckla övervikt. 

– Det finns barn som helt enkelt har en annan ämnesomsättning, vilket oftast är genetiskt. Om man har en ”allergi mot kalorier” måste man vara mera noga med att äta lite bättre än sina kompisar och vara fysiskt aktiv. Det är som att vara känslig för pälsdjur, man måste vara lite försiktigare när man träffar hundar ock katter, säger Paulina Nowicka, professor i kostvetenskap vid Uppsala universitet. 

undefined
Paulina Nowicka är dietist, familjeterapeut och professor i kostvetenskap vid Uppsala universitet.

Så många som vart femte svenskt barn har övervikt. Troligen har förekomsten av övervikt, eller obesitas, ökat under pandemin, men siffrorna är inte klara ännu. Samtidigt kan man konstatera att antalet barn med övervikt i stort sett varit detsamma de senaste 15 åren, tack vare att kunskapen om hur man äter rätt har ökat. 

Hur vet man att ens barn har övervikt? 

– Det är komplicerat, barn växer ju hela tiden, de ökar både i vikt och längd. Ta kontakt med BVC eller elevhälsan om du tror att ditt barn väger mer än andra, har ont i fötterna eller knäna. Barn med obesitas kan uppleva flera fysiska begränsningar, att inte klara av saker som andra barn i samma ålder kan, vilket kan leda till psykisk ohälsa som depression och ångest till följd av mobbning och diskriminering.

Övervikt och obesitas ska man vara uppmärksam på redan när barnet är i tvåårsåldern, för att förebygga de sjukdomar som obesitas leder till – bland annat hjärt-och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och kronisk njursvikt. Dessutom är obesitas kopplat till många typer av cancer.

Vikt är nära förknippad med normer och värderingar, och i förskoleåldern börjar barn titta kritiskt på sina egna kroppar. Men redan i treårsåldern tillskriver de olika kroppar olika egenskaper, till exempel att smalt är fint, även om det inte då påverkar deras självuppfattning.  Ofta uppkommer frågan om man inte skapar ätstörningar hos barn genom uppmärksamma deras kropp och vikt. 

undefined
Att hitta det mest hälsosamma alternativet kan vara en utmaning vid hyllan för frukostflingor.

– Barn som har lätt för att gå upp i vikt kan ta till egna bantningsstrategier och det vill vi undvika. Rätt behandling, utan skam- och skuldbeläggande, förebygger istället ätstörningar, säger Paulina Nowicka. 

Under senare år har en rörelse, kroppspositivismen, växt fram som ifrågasätter det smala idealet och vill påverka vår syn på den normativa kroppen. 

– Jag tycker det är bra att man uppmärksammar att det finns olika kroppstyper. Men som forskare och behandlare som träffar många föräldrar och barn så måste jag säga att övervikt eller obesitas är en sjukdom som kräver behandling. Att väga för mycket är kopplat till verkliga risker för hälsan. Men det ena utesluter inte det andra, det är viktigt att acceptera olika typer av kroppar, obesitas handlar inte om utseende utan om hälsa. 

Att hela befolkningen, inte bara barn, blir tyngre beror inte bara på ändrade matvanor utan också på att vi rör oss för lite, och ju äldre barnen blir desto mer stillasittande är de. Strax före tonåren är det dessutom vanligt att barn slutar med sina fritidsaktiviteter. Att vara förälder i dag och försöka hålla sitt barn borta från för mycket skärmtid och ohälsosam mat är inte en lätt uppgift. 

undefined
"Det barn helst av allt vill är att vara med sina föräldrar. Fundera på om det finns andra sätt att belöna än i form av mat eller godsaker", säger Paulina Nowicka.

– Man får påminna sig om att barn inte är små vuxna. Deras kroppar växer fortfarande och det är viktigt att de äter varierat och hälsosamt. Det behöver struktur i sin vardag för mat, rörelse och sömn. 

Det finns olika strategier för att bryta mönstret om det är så att man som förälder ser att vågen börjar visa för mycket. För det finns ju egentligen alltid skäl att äta – när man vill fira, när man behöver tröst, när något ska bli extra mysigt, när man är uttråkad. Att hitta nya vanor är en utmaning. 

– Det finns olika strategier för att hjälpa sitt barn till en mer hälsosam vikt. Mycket handlar om att ha en stöttande hemmiljö. Det barn helst av allt vill är att vara med sina föräldrar. Fundera på om det finns andra sätt att belöna än i form av mat eller godsaker. Använd inte heller mat som muta – säg inte att om du äter upp middagen så får du glass sen. Då blir viss mat roligare än annan. Tala om hälsa – att den här mat är bra för kroppen och tänderna, för alla i familjen.

Fakta

Boken ”Hälsovikt för ditt barn. Vetenskap, verktyg och vägen framåt” av Paulina Nowicka (Bonnier Fakta) vänder sig till föräldrar med fakta och vetenskap, samt konkreta råd. 

Paulina Nowicka är dietist, familjeterapeut, professor i kostvetenskap vid Uppsala universitet och expert på övervikt och obesitas (tidigare kallat fetma) hos barn och ungdomar. Hon har arbetat som forskare och behandlare i över 20 år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!