Det är kalas- och studenttider. Fröken ska ha en blomma, värdparet en gå bort-present, barnen behöver både sandaler och regnställ inför sommaren ... Utgifterna skenar inte sällan så här års. Samtidigt är det kris i världen, och all mat verkar ha stigit i pris – utom purjolök. Lever man ensam är det lättare att spara, man kan äta purjolök både till lunch och middag och skaffa plastsandaler som funkar både i sol och regn utan att behöva förklara för någon. Men om man lever med barn, som inte bara vill gå på nöjesfält varenda dag, utan också jämför sig med andra familjer, kan situationen bli lite svårare. Hur talar man med barn om att man behöver dra åt svångremmen en period?
– Ett enkelt sätt är att vänta in barnet och se vilka frågor det har innan du börjar prata, säger Johan Waara, psykolog vid Uppsala universitet.
Det är stor skillnad att prata ekonomi med en femåring och en 15-åring. Men inte bara den fysiska åldern spelar roll, utan också den intellektuella mognaden. Olika typer av frågor kommer i olika delar av livet.
– Lägg inte info i knät på barnen utan att de bett om det. Om de inte undrar eller är nyfikna så är familjens ekonomi inget du behöver prata med dem om. Risken är att du tynger barnet. Även om barnet ställer frågor rekommenderar jag att vara lite försiktig så att du inte förvirrar eller säger sådant som barnet har svårt att processa.
Det kan vara nog så svårt för en vuxen att plötsligt inse att saldot på kontot sjunker fortare än vanligt och att försöka anpassa sig därefter. Ännu tuffare är det för ett barn att förstå att den här sommaren kanske blir lite annorlunda.
– Det här gäller ju inte bara kring semestertider och jul, och när det är hög inflation. Man kan ju också få förändrad ekonomi på grund av skilsmässa eller andra livshändelser, säger Johan Waara och tillägger att livet inte bara är fyrverkerier.
Något som en vuxen oftast är smärtsamt medveten om, men som kanske barn behöver påminnas om.
– Barn kan ha en orealistisk bild av att vuxna hjular fram i livet, och att det bara är de som känner att vardagen är trist och ibland tuff. Man kan absolut säga till barnet att nu är det vardag som gäller, och det är för att vi ska kunna unna oss något senare. Det ingår i föräldraskapet att förklara för barnet att livet innehåller många olika delar, och att glädjen kommer att bli större när det faktiskt är fyrverkerier på nyårsafton och Gröna Lund en gång om året.
Johan Waara ser att konsumtionsmönstret har förändrats från 1980-talet fram till i dag. Å ena sidan samlar inte barn på saker i samma utsträckning, men å andra sidan är klädkoderna viktigare i dag och det verkar finnas ett näst intill omättligt behov av digitala prylar. Att barn tjatar och vill ha saker verkar dock vara något som inte förändrats över tid.
– Det är deras sätt att uttrycka att de vill ha mer av det roliga.
Men man kan stämma i bäcken inför sommarens "Snälla, bara en glass till".
– Ett konkret tips är att förbereda barnet på den nya situationen genom att säga att alla har olika råd och förklara varför. Med en mogen 12-åring kan du diskutera att energipriserna är höga men kanske behöver du bara lugna ett yngre barn med att ni har allt ni behöver. Ni har kläder på kroppen och mat på bordet men att en ny cykel kan du inte köpa just nu, men vem vet hur det ser ut senare. Det är viktigt att poängtera att ingen vet hur framtiden ser ut.
Försämringar gillar ingen, vi vill ogärna backa i standarden.
– Människan vill hela tiden ha det bättre. Men ibland måste vi anpassa oss. Det finns en samverkan mellan vårdnadshavarens mående och barnets. Kanske märker inte barnet konkret av den förändrade ekonomiska situationen men snappar upp att föräldern är orolig eller olycklig. Ett simpelt exempel: du är van vid kravodlade fina tomater på tallriken och nu har du inga alls. Det är klart att det påverkar hur du mår, och i förlängningen också barnet.
Ett barn ska hålla i 80 år, påpekar Johan Waara. Var försiktigt med det och låt inte din egen ångest smitta.
– Det är inte att curla barnet att undanhålla information som kan göra dem oroliga. Att prata om ekonomi med barnen är som att prata om allt annat, skapa förutsättningar för att ha en god kommunikation mellan er så blir även det här samtalet lättare.