Ynkligt att censurera Alfons, SVT

Det är vårt kulturarv som barn och vuxna inte får ta del av för att personer ska slippa konfronteras med vissa faktauppgifter eller politiska uppfattningar.

Mycket annan barnlitteratur än Alfons Åberg har redan blivit hårt åtgången av censursaxen.

Mycket annan barnlitteratur än Alfons Åberg har redan blivit hårt åtgången av censursaxen.

Foto: Foto: JESSICA GOW / TT

Ledare2020-05-16 02:39
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Författaren Gunilla Bergström beskrev i en lysande Söndagsintervju i P1 (28/4 -19) det som “ynkligt” att böcker skrivs om för att anpassas efter en ny tids värderingar. Nu har hennes egen berättelse om Alfons och Milla plockats bort från SVT:s Bolibompa-app, men finns dock kvar på SVT Play. Anledningen? En förälder hörde av sig och klagade på att det sänder tråkiga signaler att Alfons blir retad för att han leker med en tjej (ETC 6/5).

Vill man hitta obehagligt innehåll i barnböcker finns det naturligtvis mängder. I en historia berättar en tidigare soldat för Alfons om ett bombanfall. Alfons har inte heller någon mamma, i alla fall ingen som är närvarande i boken. Kanske är Alfons mamma död, kanske är hon alkoholist, kanske är hon i mataffären, beskriver Bergström. Ja, vem vet? Han har däremot en piprökande (!) pappa. 

Mycket annan barnlitteratur har dock redan blivit hårt åtgången av censursaxen, med allt ifrån Tintin till Pelle Svanslös till Pippi Långstrump. Men att uppleva obehag och att känna sig kränkt är en del av livet, även för barn. Barn tenderar dessutom att gilla att blir indragna i historien och få ställa frågor om hur tidigare generationer har levt, tänkt och tyckt.

Men inte bara barn ska skyddas från historien. Nej, även studenter och vuxna tycks emellanåt behöva kuddrum från det som uppfattas som obehagligt, eller inte går i linje med nutida normer. 2015 beskrev Expressens ledarskribent Ann-Charlotte Marteus de som förespråkar trygga rum som en “nyintolerant väckelserörelse” (16/6 - 15). I den oerhört populära serien “Homeland” har det exempelvis varnats för att “likheter med verkliga händelser kan väcka obehag”. Verkligheten, kan (föga förvånande) alltså väcka obehag. Studenter vid Uppsala universitet har tidigare förespråkat att kontroversiell litteratur ska märkas med det USA-importerade fenomenet “trigger warnings” (DN 12/7 - 15), vilket är varningar för potentiellt kontroversiellt innehåll för extra känsliga personer.

Det är vårt kulturarv som barn och vuxna inte får ta del av, på grund av nutida politiska strömningar, för att personer ska slippa konfronteras med vissa faktauppgifter eller motsatta politiska uppfattningar. Vi ska bara umgås med, läsa och titta på det vi håller med om. Vad är det för typ av samhälle barn och ungdomar formas in i?

Och nu har SVT censurerat Alfons Åberg, för att en förälder inte tålde dess innehåll. Vi har möjlighet att bygga upp och vi har möjlighet att förstöra, sa Bergström. Det finns faktiskt inget bättre ord för att beskriva SVT:s agerande: det är ynkligt.