Två av tre kvinnor anpassar sin vardag efter mensrelaterade problem. Detta visar en undersökning som gjorts av Apotek Hjärtat. 2 500 kvinnor intervjuades och drygt 80 procent uppger att mensen påverkar måendet fysiskt eller psykiskt eller både och.
Ångest, ilska, rädsla för att blöda igenom och mensvärk är några av problemen som kvinnor går igenom under sina mensdagar. Något som kan påverka vardagslivet. UNT gick ut på stan och frågade kvinnor på språng en fredagsförmiddag.
Sara Thunström Lövkvist, 21 år och Johanna Söderstedt, 25 år, arbetar båda på Arken zoo i Boländerna:
– Ja! Jag blir låg, mer obekväm och osäker på om det ska synas ifall det blöder igenom. Jag håller alltid koll på att jag har en toalett i närheten. Jag inte är med på aktiviteter som simning eller att åka i väg på saker", säger Sara.
– Ja. Jag blir trött, seg och de första dagarna väljer jag att sitta och titta på film i stället för att träffa folk eller gå på evenemang. Jag håller inte samma tempo, är inte lika motiverad. De tre första dagarna är värst", säger Johanna.
Marie Nordin, 45 år, Rasbo:
– Ja, absolut. Jag planera att inte göra så mycket under mensens tre första dagar. De dagarna tar jag mig bara till jobbet och sedan hem. Jag försöker att flytta föräldramöten och andra aktiviteter till andra dagar. Jag har mens två gånger varannan månad då håller den i sig fyra till sju dagar varje gång. Varannan månad har jag mens en gång och då i cirka nio dagar."
Johanna Lundvall, 26 år, Eriksberg, med borzoihundarna Sigge två år och Juniper, nio veckor:
– Nej. Jag tränar, jobbar och går i skolan som vanligt även om jag har mycket värk, kräks och har riklig mens. Eller – under de första dagarna låter jag kroppen vila. Jag har inte vita byxor på mig ifall jag skulle blöda igenom. Men annars bryr jag mig inte om det blir en fläck, det är inget att skämmas över. Min hund tröstar mig när jag har mensvärk. Då lägger han sig bredvid mig i sängen och ligger där i flera timmar."