Så påverkas parrelationer av corona: "Tufft"

Hemarbete och brist på barnvakter kan ge mindre tid för par med barn. Men antalet skilsmässor har inte ökat under 2020. "Jag tycker att par ska söka hjälp om de inte får ihop det" säger Madeleine Eriksson, enhetschef på Familjerådgivningen.

Par som har hamnat i en konflikt bör söka hjälp tycker Madeleine Eriksson på familjerådgivningen.

Par som har hamnat i en konflikt bör söka hjälp tycker Madeleine Eriksson på familjerådgivningen.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Familj2021-05-08 08:00

Under ett år har pandemin härjat i världen och stängt ner arbetsplatser, evenemang och begränsade besök i butiker. Stora nedstängningar slår inte bara hårt ekonomiskt utan kan också påverka relationer och förhållanden. Madeleine Eriksson arbetar som enhetschef på Uppsala kommuns familjerådgivning, och hon tror att covid-19 påverkar parrelationer. 

– Det är ett tufft läge för alla. Vi har märkt att pandemin har slagit hårt med restriktioner för äldre grupper, vilket innebär att det inte finns självklara barnvakter. Många arbetar hemifrån vilket kan tära på en parrelation. Det vi har sett över tid tror jag är gemensamt för många i samhället, säger hon.

Antalet skilsmässor i Uppsala län under 2020 skiljer sig inte anmärkningsvärt mycket från 2019. Under pandemin genomfördes 972 skilsmässor, året innan var det 950. Madeleine Eriksson är däremot försiktigt med att säga vad effekterna av covid-19 kan bli. 

– Det är precis som med pandemin, vi vet inte så mycket. Vi tror att vi vet väldigt mycket, men vi vet ingenting än. När vi har landat i höst eller kanske nästa år, då kan vi börja titta tillbaka och utvärdera. Nu kan vi bara tro, säger Madeleine Eriksson.

undefined
Par med barn kan ha svårare att få egentid till varandra menar Madeleine Eriksson.

Däremot tror hon inte de problem som par söker hjälp för i dag är annorlunda mot för den hjälp de tidigare sökt. 

– Det handlar främst om konflikter i relationer. Jag tror främst att det handlar om barnfamiljer som inte har tid för varandra på samma sätt som tidigare, vilket inte skiljer sig från innan pandemin, säger hon. 

Sedan förra våren har Familjerådgivningen i Uppsala infört något som kallas för ESIT – Ett samtal i taget. Eftersom väntetiden för samtal just nu ligger på fyra månader erbjuds exempelvis par att träffa en rådgivare med kort varsel för endast ett samtal. Tanken är att samtalet ska fokusera på det viktigaste just nu för paret.

– Vi har anpassat oss och försöker jobba undan så mycket som vi kan. ESIT började under våren förra året och har egentligen inget ihop med pandemin alls, säger Madeleine Eriksson.

För par som har problem med sin relationer, på grund av pandemin eller av andra orsaker, tycker hon ska kontakta familjerådgivningen. 

– Jag tycker att par ska söka hjälp om de inte får ihop det, det tycker jag är väldigt viktigt, säger Madeleine Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!