På Akutmottagningen för barn- och ungdomspsykiatri (BUP) i Uppsala har man inte tagit fram statistik på om det kommit in fler flickor med förgiftning det senaste året. Men Maria Hallenberg, specialistsjuksköterska i psykiatri på BUP kan ändå bekräfta att det skett en ökning de senaste två åren.
– Det är inte extremt många fler, men jag har sett en ökning under pandemin. Jag tycker mig också se att problem med ätstörningar ökat. Strukturen i vardagen har försvunnit för barnen, de har umgåtts mer på nätet och kanske har hela familjen påverkats på ett negativt sätt.
Flickorna som Maria Hallenberg träffar beskriver sig själva väldigt negativt, att de inte duger. Många berättar att de är mobbade och utsatta i skolan. De vittnar också om att de är uthängda på nätet av före detta pojkvänner eller tjejgrupper i skolan. De har ofta en stark känsla av värdelöshet och hopplöshet.
Att svälja tabletter, att skada sig på huden och att ha ätstörningar hänger till en viss del samman, och det är i stort sett samma grupp av flickor som använder de här typen av självskadebeteende.
– Några som tagit tabletter är så unga som tio-elva år. En del har läst på och tror de har koll på hur många tabletter de kan ta utan att riskera sina liv, det är få som säger att de verkligen vill dö. Det kan vara en impulshandling, så är du förälder – håll läkemedlen inlåsta, även vanliga värktabletter.
Barnen förstår oftast inte vidden av sin handling.
– Levern kan skadas så allvarligt att man behöver en ny. Barnen kanske tror att vi kan fixa allt på sjukhuset men det är inte säkert. Det kan också vara så att de räknar med att någon ska hitta dem, men de kan kräkas och få det i lungorna vilket kan leda till allvarliga skador. Kanske blir de inte hittade förrän det är för sent.
Det råd hon ger till föräldrar som är oroliga är att kommunicera med sina barn.
– Förut trodde man att det kunde trigga barnet att prata om till exempel självskadebeteende och självmord, men tvärtom är det väldigt skönt för barnet att få lämna över dessa tunga tankar till en vuxen. Våga lita på ditt barn, säger det till exempel att det vill vara ifred så backa lite. Det allra viktigaste är att skapa en stark relation, en allians med ditt barn.