Shereen Öberg tar av sig sandalerna för att känna jorden under sina fötter. Det var längtan till naturen som fick henne och maken att lämna Stockholm för Uppsala. Nu har de Stadsskogen runt knuten.
– Synd bara att man inte kan meditera bort alla mygg, säger Shereen och skrattar medan hon slår i luften.
Här i skogen växer många av örterna som kan användas vid yonisteaming, en urgammal metod för att främja kvinnors hälsa, som Shereen vill sprida. Själv kom hon i kontakt med yonisteaming, eller snippsauna som det också kallas, genom studier i traditionell kinesisk medicin. Kortfattat kan det förklaras som bastu för underlivet.
– Det har förekommit i stora delar av världen. I Sverige kallades det förr hukbad. Man tror att det användes länge bland samerna, säger Shereen.
– Hos flera urfolk lever traditionen fortfarande.
En känsla av avslappning var det mest påtagliga första gången hon testade. Nu, två år senare, tycker Shereen att yonisteaming har hjälpt henne att reglera menscykeln och ha mindre mensvärk.
– Det är så enkelt och kostar ingenting. Du behöver bara örter och vatten. Sedan sitter du på huk, på en urholkad pall eller mellan två stolar över blandningen när den ångar.
Vilka örter som passar är individuellt. Shereen nämner maskros, rölleka, ros och brännässla men vill inte ge specifika råd.
– Jag håller fortfarande på att lära mig och är ödmjuk. Det finns flera hemsidor om nordiska örter och hur de fungerar vid yonisteaming.
Metoden sägs passa kvinnor i alla åldrar. Under puberteten, efter förlossning eller i klimakteriet. Den påstås även öka fertiliteten. Samtidigt saknas vetenskapliga belägg och kritiker talar om risk för skador.
– Risken är om vattnet är för varmt. Det ska inte vara kokande, bara ånga. Man kan känna efter med underarmens insida. Första gången man provar är det bra med vägledning, säger Shereen, som menar att traditionella metoder som yonisteaming är komplement till den vanliga vården och gärna skulle se mer forskning på området.
– Modern, västerländsk medicin är jätteviktig. Om jag håller på att förblöda ringer jag ju inte en akupunktör.
Däremot tycker hon att österländska traditioner är överlägsna när det kommer till helhetssyn på kropp och själ. Hon hänvisar till yin och yang, ett begrepp i kinesisk filosofi som står för skuggsida och solsida.
– Vi lever i en yang-värld där aktivitet och extroverta drag premieras. Men utan yin får vi ingen balans, tänk vad utmattande det skulle vara om solen alltid lyste, säger Shereen.
Hennes liv tog en ny vändning när hon upptäckte meditation och yoga, som hjälpte henne att slappna av under en stressig tid som digital marknadsförare. Idag är hon doula (icke-medicinsk person som ger stöd vid förlossning) och snart färdigutbildad akupunktör. Shereen planerar en kvinnocirkel i Uppsala, där yonisteaming blir en viktig del.
– Min vision är att vi ska samla ihop och dela varandras erfarenheter, läka tillsammans, säger hon.
I höst ska hon läsa global sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter på Karolinska Institutet. Målet är att arbeta för kvinnors hälsa internationellt med avstamp i både modern och traditionell medicin.
– Kvinnohälsa måste prioriteras mer. Att återuppväcka yonisteaming är att hedra alla kvinnor i historien som har banat vägen, säger Shereen.
I juni ger Shereen Öberg ut boken ”The Law of Positivism”, om vägar till kroppslig och själslig balans.