– Om de hoppar kan du vända dig om, säger Elin Lundberg innan hon släpper ut hundarna i trädgården hemma i Bergsbrunna, där hon också har sin psykoterapimottagning.
Mycket riktigt är treåriga flatcoated retrievern Izzy angelägen om att hälsa med hela kroppen. Det har jag ingenting emot men som hundägare vet jag att man inte vill att besökare uppmuntrar oönskat beteende, så Izzy får se min rygg. Ettåriga Molly, samma ras, tar det mer varsamt. Än så länge är det bara Izzy som arbetar som terapihund men enligt Elin Lundberg har Molly goda förutsättningar att bli del i kollegiet.
– En terapihund ska vara orädd och social, om den är lättlärd är det en bonus, säger hon.
Hundens roll i psykoterapi kan se ut på flera sätt. En deprimerad person kanske behöver få energi av en livad vovve medan någon som lider av stress varvar ned med hjälp av en hund som sprider lugn. Elin Lundberg säger att Izzy via luktsinnet och tolkning av visuella signaler upptäcker tillstånd som hon själv missar och vet hur hon kan få patienten att må bättre.
– Gos och ögonkontakt med hund höjer kroppens oxytocinhalt för en vecka framåt.
Närhet är dock ingenting man ska tvinga på en terapihund. Om den går undan kan beteendet fungera som modell i terapisamtalet. Kanske hjälper det patienten att sätta ord på känslan av att bli avvisad, eller så kan hen spegla sig i hundens behov av distans. I terapi med barn är det hjälpsamt att låta hunden lösa problem. Elin Lundberg visar en rund platta som är tänkt att snurras för att hitta godis i hål. Izzy väljer i stället att vända den upp och ned med munnen, vilket ger upphov till skratt.
– Man kan ha bra samtal utifrån hur hunden gör, om den försöker på nya sätt eller ger upp. Dessutom stärks barnet av att ge hunden uppgifter, säger Elin Lundberg.
Beslutet att använda Izzy i jobbet växte fram över tid. Att Elin Lundberg blev hundägare handlade först bara om att hon tyckte det skulle vara kul.
– När jag sedan började utbilda mig själv och Izzy upptäckte jag en helt ny värld av kunskap. Izzy gick från att vara gosedjur till kollega.
Tidigare patienten Malin Uppsten minns att hon redan i väntrummet brukade bli lugn av Izzys närvaro, sänka axlarna och vara i stunden.
– Det var så mysigt att hon lade sig bredvid mig i soffan, ofta med huvudet i mitt knä. De gånger samtalet var jobbigt var det skönt att ha någon att mysa med, säger Malin Uppsten, som nu har skaffat egen hund.
– Izzy gav terapin en extra dimension.
En annan patient, som vill vara anonym, upplever att hunden avdramatiserar terapisituationen.
– Det var hemskt skönt att ha Izzy där, att kunna lägga en hand på henne.
I höst startar Elin Lundberg Sveriges första utbildning i hundassisterad psykoterapi, för psykoterapeuter som vill integrera hundar i arbetet. Den är mer vetenskapligt inriktad än andra terapihundutbildningar.
– Jag ville nörda ner mig ännu mer i relationen hund - människa. När rätt utbildning inte fanns i Sverige bestämde jag mig för att starta den själv.
Det är viktigt att en hund som används i psykoterapi är utbildad och bedömd som lämplig. Detta för att försäkringar ska gälla samt av djuretiska skäl.
– Hunden har ju inte sökt jobbet. Den ska må bra av sina arbetsuppgifter, säger Elin Lundberg.
Hon är övertygad om att Izzy gör det, förutom att hon är en ovärderlig resurs.
– Izzy vet när hon jobbar. Klockan fem börjar hon vakta huset, vilket hon inte gör under arbetsdagen.