– Det som är kyrkans uppdrag är ju mycket av det som inte går att göra nu. Att erbjuda gemenskap och mänskliga möten och samlas till stora högtider. Så allt ställs på ända när det inte går på samma sätt, förklarar prästen Matilda Oldeberg om året som gått.
Digitaliseringen började lite trevande våren 2020 och under året har de lärt sig mer och utökat det digitala utbudet av andakter och gudstjänster. En del kyrkor i pastoratet har fortsatt med fysiska gudstjänster anpassade till restriktionerna.
– Men det har hela tiden varit människor som inte kunnat komma, oberoende på vilken gräns som funnits, säger Matilda Oldeberg.
Det är även många som inte har digitala möjligheter och det är viktigt att erbjuda olika lösningar. Tunabergskyrkan har haft vandringsgudstjänster utomhus så att även de i riskgrupp kan hitta gemenskap. Man har flyttat ut öppna förskolan, startat barnvagnspromenader och samtalsgrupper på Zoom för ungdomar.
Den första stora utmaningen blev konfirmationsgudstjänsterna och de tog in extern hjälp med streaming. Men plötsligt var det viktigt förhålla sig till saker som dataskyddsförordningen. Prästerna har inte haft någon digital utbildning men kan få hjälp av kommunikationsavdelningen. Matilda Oldeberg berättar att gårdagen var fylld av att filma, redigera och skriva lathund om mikrofoner. Med anpassningar så blir de flesta begravningar av men många bröllop skjuts fram.
– Inställda dop är mest bekymmersamt då det är tveksamt om man gör det senare. Många har en bild av att det måste vara ett litet barn men så är det inte, berättar Matilda Oldeberg.
Utöver det digitala så handlar mycket av arbetet om att kunna vara på plats i kyrkan för drop-in och samtal. Det är en förmån med stora lokaler där man kan mötas på avstånd. Tunabergskyrkan har en plastskiva att använda i samtalsrummet men hembesök blir det mindre av. Allt är en konstant avvägning om vad som är nödvändigt och vad man kan göra. Samtal erbjuds även digitalt men det har också sina utmaningar.
– Präster har absolut tystnadsplikt som inte får brytas. Det är klurigt och man får tänka på vilket socialt medium man använder och vart det hamnar. Men det blir mycket telefonsamtal, berättar Matilda Oldeberg.
Något som däremot stannat av är samlingar på äldreboenden.
– Det har varit en del enskilda mötet när det är möjligt. Det är en grupp vi inte alltid når digitalt, förklarar hon.
Mest frustration och sorg bland kollegor och församlingsbor möter hon dock inom körverksamheten där det fattas bra digitala lösningar. Men trots utmaningarna så finns ett driv och en kraft bland kollegorna som imponerar på henne.
– Vi är nog mer kreativa nu och har kommit ur de vanliga hjulspåren. Det finns inget bra med en pandemi men vi har börjat diskutera vad vi vill ha kvar, säger hon.
Hon fortsätter gärna med en del digitala möten och att vara ute och synas i området. Men även ett digitalt gudstjänstutbud.
– Det kommer under lång tid vara människor som inte kommer kunna eller vilja gå ut trots vaccinering, berättar hon.
Om Bönewebben, där man kan be och tända ett ljus digitalt, berättar Matilda Oldeberg att hon ibland går in och tittar om det tänds något ljus i just Tunabergskyrkan.
– Då försöker jag gå in och tända på riktigt. Det står ju inte att det kommer ske men jag tycker det är fint, berättar hon.