Under coronapandemin har begravningar påverkats av rekommendationer och restriktioner från myndigheter.
Hur anhöriga tar farväl av sina nära och kära kan se olika ut och för begravningsbyråerna har arbetet förändrats på flera sätt.
– Vi ska hjälpa och guida närstående i deras sorgearbete och se till att de får ta avsked av personen de älskar. Under coronapandemin har det blivit jobbigare och mer komplicerat men vi har hjälpt familjerna så bra det går utifrån förutsättningarna. Det är viktigt att människor får ta farväl av sina älskade, annars kan det vara svårt att komma vidare i sorgeprocessen, säger Bo Eriksson, begravningsrådgivare på Evigheten Begravningsbyrå.
Många begravningar har fått ske med få närvarande, varannan bänkrad har varit avstängd, handsprit har varit utplacerad, munskydd har burits i kyrkan och antalet direktkremationer har ökat.
Flera ceremonier har även arrangerats digitalt med livestreaming för de som vill delta på begravningen men inte kan ta sig dit.
– Under coronapandemin har vi märkt hur anpassningsbara människor är och att många vill göra situationen så bra som möjligt. Det kan tyckas lite med max 20 personer som får vara på plats men via livestreaming kan fler människor delta var de än är i världen. Då kan närstående ändå närvara på begravningen och ta farväl, säger Bo Eriksson.
För honom och begravningsbyrån har arbetet förändrats mycket det senaste året.
Döden har även blivit mer närvarande för många människor.
– Många människor har nog mot sin vilja tvingats tänka på döden och fått fler existentiella frågor om livet och framtiden. Därför startade vi en podcast om de här frågorna. Det är också ett sätt som vi fått arbeta annorlunda under pandemin för att hjälpa människor, säger Bo Eriksson.
När coronapandemin började under våren förra året fick begravningsbyråerna ställa om och anpassa verksamheten.
Nu har förändringarna blivit mer rutin och normala.
– Förut var många begravningar öppna för alla som ville komma och ta farväl. Nu är det främst de närstående som är på plats. Många äldre och personer i riskgrupp vågar inte gå på begravningarna och då har livestreaming varit en bra lösning, säger Karin Lindell, kundområdeschef Uppland på Fonus.
Osäkerhet kring begravningar, rekommendationer och restriktioner som ändrats under coronapandemin har gjort att många dröjt med att ta beslut kring begravningar.
En del har väntat i hopp om att kunna arrangera en begravning som liknar dem innan pandemin med fler som närvarar.
– Vi hade många begravningar i april, sen sjönk antalet under sommaren innan det steg igen i höstas. För vissa som i våras valde direktkremation med hopp om att kunna gravsätta senare börjar tiden snart rinna ut för att kunna gravsätta askan inom ett år, enligt begravningslagen, säger Karin Lindell.
När regeringen i november meddelade restriktioner om att max åtta personer fick samlas i grupp mötte det protester gällande begravningsceremonier.
Påbudet ändrades till att tillåta tjugo personer för att kunna ta ett värdigt avsked av den avlidne.
– Under den veckan ringde många anhöriga och var förtvivlade, de visste inte hur de skulle göra. Det var hjärtskärande och vi led med familjerna. Vi får fortfarande tänka om och anpassa begravningarna utifrån förutsättningarna, säger Karin Lindell.