De där händiga männen finns överallt. På andra sidan staketet, på stormarknaderna eller i tv-program, där de fixar och plötsligt står ett nytt hus färdigt.
– Jag fattar ingenting när gubbarna vid grinden pratar om svarvchucken eller blästringspistolen. Och det är jag fullständigt öppen med och faktiskt – det verkar gubbarna tycka är befriande, säger kåsören och underhållaren Jacke Sjödin från Uppsala.
Han bor sedan tio år på landet med sin stora familj. Där upptäckte han sina ohändiga drag.
– En gång när jag skulle stapla veden välte jag en stock så den föll och krossade motorsågen. En annan gång sågade jag av sladden på min cirkelsåg, säger han.
Ett smärre kaos blev det också när han skulle tapetsera dotterns rum. Tapeten levde sitt eget liv.
– Den föll av, krympte och sprack. Jag blev så djävulskt förbannad och skrek fler könsord än jag visste att jag kunde. Men den sortens plumpa människa vill jag inte vara, så jag har lovat att aldrig mer tapetsera, inte i detta jordeliv, säger Jacke Sjödin.
Sedan dess tapetserar hustrun och barnen installerar IT:n.
– Jag har accepterat och ber om hjälp. Det mest manliga man kan vara – är att vara omanlig, säger han.
En gång lyckades han dock sätta in en diskho.
– En underbar känsla! Jag blev så oerhört glad och kunde inte sluta vissla.
I en undersökning som Bris gjorde 2016 svarade 14-åringar att killar förväntas vara starka och händiga. Året innan utsågs snickare till det sexigaste yrket av en dejtingsajt, och när Per Gessles sjunger ”En händig man” framgår att en sån man har mycket att ge. Uppenbart finns en press på män.
Är det värre för en man att säga nej till traditionellt manliga sysslor än för en kvinna att vägra traditionellt kvinnliga sysslor?
– Ja, förväntningarna på män är större. Men jag fattar inte att händighet skulle ha något med testiklarna att göra, säger Jacke som i sitt skrivande numera gör komiska poänger av sin ohändighet.
I mitten av september ger musikern Peter Bryngelsson ut boken ”Handbok för opraktiska”.
– Går strömmen mitt i natten kan vi män inte säga nej. Det är svårare, även för ohändiga män, att vägra sköta bilen eller rensa avlopp. Kvinnor kan lättare be män att diska och städa, säger han.
Peter anser att mäns deltagande i traditionella kvinnosysslor har blivit en jämställdhetsmåttstock. Men inte vice versa.
I hans familj är det hustrun som är bäst på att snickra, laga rör och fatta instruktionerna. Han själv har trillat ner från tak, varit rädd för maskiner, hållit ritningar uppochner och missat att hissa upp stödhjulet på släpet.
– Händiga män är nästan en sekt. Att ha tummen mitt i handen är inget som män blottlägger. Det är ett tabuämne som män skäms för men det gör inte kvinnor, säger Peter Bryngelsson.
Han trodde länge att han var ensam om att misslyckas.
– Men det visade sig att alla hantverkare hade lärt sig genom att göra fel. Händighet inte är en medfödd magisk kraft.
Han pekar på en galen föreställning om praktiska sysslor; att det bara är att ta en skruvdragare, sätta i skruvarna och hyllan hamnar på plats.
– Jag är musiker och ingen tror att de bara kan ta ett dur-ackord och sen börja spela. Alla fattar vikten av att öva.
Successivt har han övat och lärt sig praktiska sysslor.
– Jag är ännu klantig men livet är att vara nyfiken och lära sig nytt.