Novelltävling om vänskap i kampen mot bröstcancer

Efter att ha varit cancerfri i sju år ställdes livet återigen på ända för författaren Anne-Lie Högberg när hon fick diagnosen spridd bröstcancer. Nu lanserar hennes vänner en novelltävling för att sprida kunskap. Första pris är en inläsning på Storytel.

Anne-Lie Högbergs vänner har startat en insamling och ett Instagramkonto för att uppmärksamma diagnosen spridd bröstcancer.

Anne-Lie Högbergs vänner har startat en insamling och ett Instagramkonto för att uppmärksamma diagnosen spridd bröstcancer.

Foto: Angie Gray

Familj2021-09-18 10:03

Anne-Lie Högberg är glad. Hon har precis fått positiva besked – vätskan i buken är borta, tumör och cancermarkörer har minskat.
– Jag känner mig lättad för tillfället. Ångesten är svår men nu kan jag slappna av en stund. Jag lever numera efter provtagningarnas intervall, i tremånaderscykler, säger hon.

Anne-Lie Högberg drabbades av bröstcancer för åtta år sedan, men hade varit cancerfri i sju. I våras upptäcktes vätska i buken. Läkaren trodde inte det var något att oroa sig över, men för att stilla hennes oro skickades Anne-Lie ändå vidare till onkologen. Det skulle visa sig att den tidigare bröstcancern hade spridit sig och att vätskan i buken berodde på en tumör som heller inte kunde opereras bort.
– Det kom som en chock, jag var ovetande om risken att drabbas av detta. Cancern hade metastaserat och det hade gått för långt för att ta bort tumören. Jag började medicineras omgående och tillfälligt verkar det ha fungerat. Däremot kommer min kropp med tiden bli immun mot medicinen. Det är otäckt att sjukdomen jag har är obotlig och förkortar livslängden rejält.
– Men det kommer ständigt nya behandlingar, bryter vännen Eva Ludvigsen in.
Eva Ludvigsen är, förutom författare, också biomedicinare och tidigare diabetesforskare och när frågor kommer om provresultat och vad läkarna sagt är det till henne som Anne-Lie ringer.
– Jag jobbar inom fältet och känner alldeles för många kvinnor som lever med eller har tagit sig igenom bröstcancer. Ändå kände jag inte till begreppet spridd bröstcancer. Trettio procent av alla kvinnor med diagnosen får spridd bröstcancer och det finns ingen bot. Aldrig har jag hört någon lyfta detta. Varför pratas det inte om det? säger Eva Ludvigsen.

Ur maktlösheten och frustrationen kom snabbt en vilja att göra något konstruktivt och en insamling skapades.
– Jag kände att jag måste göra något. Vi är ett gäng författare som umgåtts i snart tio år så jag tog kontakt med dem. Vi pratade om vad vi skulle hitta på och vi ville göra något som Anne-Lie skulle uppskatta. Hon gillar att skriva, dricka bubbel och umgås med vänner – kunde vi göra något med det?
Sagt och gjort. Insamlingsinitiativet hos Bröstcancerförbundet fick namnet "Skrivaförlivet" och står på två ben. Det ena är ett Instagramkonto där kunskap om spridd bröstcancer förmedlas och delas.
– Det finns ett kunskapsglapp. Vi vill sprida att kvinnor med bröstcancer, även de som blivit cancerfria, behöver hålla koll på symptom och kräva undersökning så tidigt som möjligt. Ännu bättre vore om man fortsatt skulle kunna skannas regelbundet. Nu skrivs man bara ut från onkologen när man blivit cancerfri, säger Eva Ludvigsen.
Det andra benet är olika tävlingar under Bröstcancermånaden, både för skrivande och läsande deltagare, med bland annat utmaningar och utlottningar av bokpaket. Pengarna som samlas in går till bröstcancerforskningen.
Initiativets höjdpunkt är en novelltävling som lanseras i oktober där vinnaren får sitt bidrag inläst och upplagt på Storytel. Temat är passande nog vänskap.
– Förutom mina barn, man och bästa vän är det Eva och resten av författartjejerna som jag hör av mig till först. Det här gänget betyder väldigt mycket för mig. Det är ett fantastiskt initiativ och jag är överväldigad av det, säger Anne-Lie Högberg.

Spridd bröstcancer

Spridd bröstcancer betyder att cancerceller från den ursprungliga tumören har spridit sig till andra delar av kroppen och bildat nya tumörer. Spridd bröstcancer kallas även kronisk bröstcancer eftersom det går att bromsa sjukdomen men inte bota den.
Omkring 1 500 kvinnor får varje år diagnosen och cirka 15 000 lever med den i Sverige. Spridd bröstcancer är inte en enda sjukdom utan många olika som skiljer sig åt både vad gäller symtom, sjukdomsutveckling och behandling.
Källa: Bröstcancerförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!