Som nybliven eller blivande förälder omges du av idel goda råd och välmenande tips. Och du vill såklart göra rätt – men vem kan man lita på? En googling på ”vin + amning” kan ge vem som helst huvudbry. Självutnämnda experter som uttalar sig i olika forum säger en sak, Livsmedelsverket en annan och Vårdguiden en tredje. Till råga på allt sköljer en våg av reklam, intill förväxling lik expertutlåtanden, över skärmen.
Nu gör läkarna och forskarna Cecilia Chrapkowska och Agnes Wold upp med myter, halvsanningar och allmänt tyckande. All fakta i deras föräldrabok bygger på en genomgång av den senaste forskningen.
– Det har saknats en bok baserad på vetenskap. Vi ville rikta oss till föräldrar oavsett kön och familjekonstellation, det är viktigt att de delar på föräldraskapet och redan från början är likvärdiga föräldrar, säger Cecilia Chrapkowska, specialistläkare inom barn och ungdomsmedicin.
Cecilia Chrapkowska är ett bekant namn för många föräldrar genom sin blogg Barnakuten.nu. Agnes Wold är en välkänd läkare och professor som både skriver krönikor och läroböcker.
– Jag tror att många uppskattar att både jag och Agnes tilltalar föräldrar som beslutskompetenta vuxna. De flesta inom vården har ett utmärkt bemötande, men många blivande och nyblivna föräldrar har vittnat om att de blivit förmyndaraktigt behandlade, och de har blivit lättade när de läst min blogg eller Agnes krönikor.
Några av myterna som avlivas i boken är att till exempel damm och salt skulle vara skadligt för barn. Efter en genomgång av hur ett litet barns njurar fungerar samt vad forskningen säger landar författarna i att det inte är nödvändigt för föräldrarna att laga specialmat till barnet. Detsamma gäller städning – damm kan inte vara farligt för barns luftvägar, i dammet kan inte inga bakterier föröka sig. Man behöver alltså inte städa på grund av det.
– Det som är nytt med vår bok är att vi har gått till botten med alla råd. Ibland kommer vi fram till exakt samma sak som BVC och myndigheterna, till exempel att barn ska sova på rygg och att man bör följa det allmänna vaccinationsprogrammet. Men att ge saltfri kost till barn under ett år har inte någon vetenskaplig tyngd bakom sig, Vi ger bakgrunder till Livsmedelsverkets råd, ger tyngd åt det som är livsviktigt och berättar på vilka områden det inte gör så mycket om man inte följer råden, säger Cecilia Chrapkowska.
Författarna slår hål på myten om att ammande kvinnor inte kan dricka någon som helst alkohol. I boken förklarar de att en kvinna som väger 60 kilo och dricker två glas vin kommer ha ungefär en halv promille alkohol i blodet. Då innehåller också bröstmjölken en halv promille, ”vilket är 40 gånger lägre alkoholhalt än lättöl, som innehåller 2,1 procent alkohol”.
– En sådan minimal alkoholmängd skadar inte barnet, säger Cecilia Chrapkowska.
Samtidigt säger de naturligtvis inte att fulla människor ska ta hand om spädbarn.
– Berusade människor är inte lämpliga att ha ansvar för ett barn, men det gäller ju såväl barnvakter som pappor. Vi är övertygade om att föräldrar kan tänka själva alldeles utmärkt, säger Cecilia Chrapkowska.
Författarna tar också upp frågan huruvida det är skadligt att dricka alkohol under graviditeten.
– Det är väl belagt att missbruksdrickande under graviditeten är mycket farligt för fostret. Men däremot hittar man inga skador på barnets utveckling och välmående, när man jämför barn till mödrar som druckit lite (motsvarande fem-sex glas vin i veckan, om man inte dricker mer än tre glas per gång) jämfört med barn till mödrar som inte druckit något alls under graviditeten, säger Cecilia Chrapkowska.
– Samtidigt finns det en stor dansk studie som visar att om man dricker något glas i veckan ökar det risken för missfall tidigt i graviditeten.
Hon tillägger att det kan vara lugnande för dem som bott i ett annat land under graviditeten och som följt andra råd kring alkohol att få veta att de inte skadat barnen. Det kan också vara skönt för dem som inte vetat om sin graviditet att få höra att deras eventuella drickande troligtvis inte påverkat barnet.
– Det är inte konstigt att man som nybliven eller blivande förälder är orolig. Myndigheter har ett extra ansvar att ha mycket på fötterna när de ger råd till just den här gruppen.
Själv älskade Cecilia Chrapkowska sin BVC-sköterska.
– Hon sysslade inte med att kontrollera om jag följde råden, hon koncentrerade sig på att berömma oss som föräldrar och vårt barn, vi kände oss som bästa familjen i världen. När jag sedan pratade med mina vänner som hade samma sköterska visade det sig att de kände samma sak. Det är en konst att få alla att känna sig speciella.
Förutom att gå till botten med myter hoppas författarna kunna hjälpa föräldrar sålla i floden av förmaningar, reklam och skräckhistorier.
– Om boken kan underlätta livet lite för nyblivna föräldrar vore det fantastiskt, säger Cecilia Chrapkowska. (TT)