Matilda Birath, Henrik Boda och deras två barn Manne Boda, tre år och Zeke Birath, tre månader, tar emot UNT i sin husbuss där den står parkerad på Fyrishov stugby och camping. Henrik har under förmiddagen kört upp den från Mariefred där han mekat och fixat till den. Bland annat upptäcktes en vattenskada i sovrumsdelen som behövde åtgärdas med nytt parkettgolv och bussen har fått fler solceller på taket plus litiumbatterier.
– Målet är att kunna campa var vi vill utan tillgång till ström och vatten och det räknar vi med att vi klarar, säger Henrik.
– Vi ville byta livsstil ett tag, komma bort från vardagsstressen med hämta, lämna, jobba, en av oss är alltid stressad över att vara på jobbet och den andra är stressad över att vara hemma, ja hela den cirkusen. Grundtanken är att njuta av livet, vi vill få mer tid till att bara få vara tillsammans. Vi hinner ju bara prata på helgerna om ens det, säger Matilda.
– Vi hade båda jobb som krävde att vi hade ständig planering där det krävdes att vi alltid planerade utifrån vem av oss som hade möjlighet att var hemma om Manne blev sjuk. Det där var ett jäkla pusslande, fyller Henrik i.
– Så har ju alla det, vi har massor med kompisar som lever så precis som vi gjorde, men vi kände att vi inte ville det längre, vi vill anpassa vårt liv efter barnen. Vi vill ha ett lugnare liv, vara ute i skogen, leka på stranden, se havet, fortsätter Matilda.
De är ett samspelt par, Matilda Birath och Henrik Boda. De pratar tillsammans hela tiden, fyller i varandras meningar, båda tittar på den andre för att få bekräftelse på det de sagt och de har koll på barnen båda två, hela tiden, medan de pratar. Zeke tre månader ligger, i början av intervjun, i sin barnvagn utanför bussfönstret, han sover efter att ha varit till bvc och fått vaccin. Manne, tre år, sitter på golvet. Han har en egen låda under en av matbordssofforna. Ur den plockar han en liten matta med vägtryck på, bilar och klotsar som han leker med i godan ro medan vi vuxna pratar.
Husbussen är på cirka 30 kvadratmeter, den känns rymlig och luftig mycket tack vare två elektriska så kallade slide outs som ökar bredden på bussen vid matplatsen och vid sängen med en knapptryckning. Längst bak finns en dubbelsäng och massor av skåp, även under sängen, för förvaring. I mitten ryms dusch åt ena sidan och mittemot ligger toaletten. Bakom förarsätet finns en tresitssoffa och matdelen med ett kökspentry är inrymd mittemot.
Den är utrustad med en vattentank som rymmer 300 liter vatten och en varmvattenberedare för 30 liter. Förutom de fyra solcellspanelerna som ska förse batterierna med el har de också ett gasolaggregat som kan värma bussen och driver spis och kylskåp. När det blir för höga temperaturer eller för hög luftfuktighet utomhus, kan de sätta igång två kylaggregat i taket för att kyla ner inomhus.
Runt helgen 25 januari räknar de med att ge sig av på sin minst årslånga resa i Europa. Då ska de ha packat klart och kunna styra söderut. Två till tre timmar i taget rullar de ner mot kontinenten och det första längre stoppet förutom övernattningar längs vägen, är planerat i Lyon i Frankrike där goda vänner väntar sig ett besök.
– Jämfört med generationen före oss värdesätter vår generation mer tid tillsammans. Jag tror det beror på att man hela tiden ska man vara så högpresterande, hemma, på jobbet, med barnen, det är inte bra i längden, säger Matilda Birath.
Den som vill följa familjens resa kan kika in på: escapingswedes.blogg.se eller på deras Youtubekanal med samma namn.