Uppsalabo bloggar om ensamheten

Han söker efter en djupare relation och nära vänner. I sin blogg undersöker Uppsalabon Erik ensamheten, och hur man kan komma ur den.

Ensamhetskännaren undersöker ensamheten. Mannen på bilden har inget med artikeln att göra.

Ensamhetskännaren undersöker ensamheten. Mannen på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: Jeanina Santiago/UNT Arkiv

Familj2020-09-19 08:00

I bloggen Ensamhetskännaren berättar Erik om sitt eget sökande efter en kärleksrelation och djupare vänskaper. Han är van att vara ensam. Han börjar acceptera det. 

– Jag har aldrig i mitt liv upplevt att jag hör till. Ensamhet, det har alltid varit mitt liv. 

I grundskolan blev han utsatt och retad. På gymnasiet försvann alla mobbare, men Erik valde ändå att hålla sig undan. Han lärde sig aldrig de sociala koderna under uppväxten. 

– När jag började läsa på ett masterprogram i Uppsala var det inget kul att sitta med böckerna längre. Jag ville träffa folk. Jag blev kär för första gången, men visste ingenting om hur det funkar. Hur får man en vän? Jag hade aldrig haft det tidigare. 

Han bor själv, har ingen relation och har brutit med stora delar av sin familj. 

Hur mår du av att vara ensam?

– Jag mår sämre av det så klart. Jag blir mindre levnadsglad. Jag tycker inte det är kul att träffa på några nya människor, för jag vet på förhand att det inte kommer leda till någonting. 

Han har vänner, men ingen som bor nära och som han lätt kan träffa.

– För många är ensamhet att man inte träffar andra människor. Man tänker inte på en person som träffar många i ytligare sammanhang, så som jag gör. Många har haft svårt att acceptera att jag är ensam för att jag säger det. 

Hans egen generation, 90-talisterna är dåliga på att knyta nya relationsband, tycker han.  

– De söker inte kontakt, de är inne i sina egna kontaktnät. Många umgås med barndomsvänner.

Under coronapandemin har Erik jobbat hemifrån.

– Just nu är det okej att säga att jag känner mig ensam. För många känner av isoleringen. På så sätt har det blivit bättre. 

Samtidigt ökar ensamheten. 

– Det kan gå flera veckor innan jag träffar någon ibland. 

I sitt bloggprojekt studerar han människors beteenden. Med en humoristisk blick och en vetenskapligt inspirerad metod söker han nyckeln till djupare relationer. Han har funnit att de som har ett starkt socialt nätverk också är de som har lättast att knyta nya kontakter, och har störst framgång på dejtingmarknaden. Men genom att lära sig mer om det sociala samspelet kan också långvarig ensamhet brytas, anser Erik. 

Varför inte berätta vem Ensamhetskännaren är, det kanske skulle bryta ensamheten?

– Det skulle försämra mina möjlighet att driva bloggen och den är ett viktigare projekt än att jag ska slippa vara själv. 

Fotnot: Erik heter något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!