Hon startade chokladfabrik för att förbättra världen

Hon hade siktet inställt på att bli diplomat, att förändra världen genom politik. Nu driver hon konkret förändringsarbete där hon ger nyblivna svenskar arbete i sin veganchokladfabrik.

Choklad i långa rader i veganchokladfabriken.

Choklad i långa rader i veganchokladfabriken.

Foto: Maria Larsdotter

Familj2022-12-24 17:00

Innanför dörren doftar det choklad. På disken dignar faten av praliner: mörka överdragna med guld och hasselnötter, vita med rosenblad och många fler.

Anahita Vazvan, är vd och driver veganchokladfabriken, Vegan delight. Förutom själva fabriken rymmer den 500 kvadratmeter stora lokalen även en butik och ett kafé.

Men vägen till en egen chokladfabrik var inte självklar. Anahita Vazvan skulle bli diplomat.

– Ända sedan jag var liten har jag velat arbeta för att förändra världen och tänkte att politik var rätt väg att gå. Vi reste ganska mycket när jag var barn, tog del av många kulturer. Vi fick verkligen se hur världen ser ut. Jag tyckte att det fanns många orättvisor, mycket fattigdom och att vi i västvärlden inte levde på ett sätt som var bra, vare sig för planeten eller för andra människor i världen. Jag blev väldigt berörd av det.

undefined
Anahita Vazvan i sin veganchokladbutik som ligger i Ultuna.

Anahita Vazvan började studera statsvetenskap, Mellanöstern- och Nordafrikastudier med siktet inställt på diplomati och politik för att förändra världen. Men åren gick och hon kände att något saknades.

– När jag var yngre var jag väldigt kreativ och älskade att skapa med mina händer. Mina föräldrar tyckte inte att jag kunde leva på det så därför började jag att plugga. Jag älskar verkligen att plugga, men jag saknade ändå något. Jag kunde inte riktigt hitta meningen med allt, även om jag hela tiden läste om en massa viktiga saker och hade planer på att bli diplomat. När jag kom hem från universitetet började jag att baka för att slappna av. Jag bakade jättemycket. Jag måste skapa eftersom jag har så mycket inuti mig själv, så många ideer som jag aldrig fick aldrig utlopp för under studierna.

undefined
Miranda Shadabi arbetar både som kafébiträde och i produktionen. Här lägger hon saffranspraliner i julchokladaskar.

Där någonstans började hon utveckla vegansk choklad. En morbror stöttade henne och föreslog att hon skulle hyra ett kök, tillverka sina veganpraliner och åka runt på mässor för att se om det fanns intresse. Och det fanns det. Sex år har gått, Anahita Vazvan har tagit sin kandidatexamen och samtidigt som hon skrev sin c-uppsats hände något.

– Jag tror det var då det klickade. Då insåg jag att det var det här, den veganska chokladen, som var förändringen, det jag ska göra för att förändra något här i världen. Jag vill att schysta hållbara produkter ska bli den nya normen och jag vill inte kompromissa varken med innehåll eller smak, och jag vill ge jobb till människor som precis kommit till Sverige, säger hon.

undefined
Susanne Shiva och Isabel Shadabi står i lagret och packar choklad till företagets återförsäljare.

Förra våren, 2021, hyrde hon in sig i ett kök i Ultuna medan de nya lokalerna byggdes om och anpassades till chokladproduktion. Under hösten samma år öppnade hon fabriken och butiken. Under hösten i år utökade hon lokalerna med källarvåningen, där ryms kontor, lager, omklädningsrum, tvättstuga och matsal för de anställda. Hon har tre fast anställda och ytterligare sex timanställda. 

Hon går med bestämda steg över det svartvitrutiga golvet mot packningslokalen där hon presenterar produktionschefen Haithem Aborakaba. Han sitter och slår in Anahita Vazvans favoritprodukt, en vegansk snickers. 

undefined
Anahita Vazvan har stora framtidsplaner för sin veganchokladfabrik Vegan delight. Hon vill att vegansk choklad ska bli den nya normen i hela Europa.

Miranda Shadabi som arbetar både som kafébiträde och i produktionen, lägger saffranspraliner i guldfärgade askar där det även ligger praliner med marsipan och pepparkaka. Det är årets julchokladaskar.

undefined
Haithem Aborakaba, produktionschef i företaget Vegan delights.

Anahita Vazvan är hoppfull inför framtiden. Hon tvekar inte ett dugg.

– Jag vill att vi ska expandera med återförsäljare i hela Sverige och i resten av Europa.

Anahita Vazvan

Bor: Uppsala

Ålder: 27 år

Familj: Mamma i Uppsala, pappa i Iran och Dubai, en syster i Uppsala

Gör: Driver egen veganchokladfabrik, tillverkar cirka 150 000 praliner per år

Intressen: Luftakrobatik, aerial silks och hoop, det vill säga akrobatik med långa tyger och med ringar, meditation, hunden Fino

Choklad: Ren mörk choklad är oftast vegansk så länge man inte tillsatt något animaliskt. Konventionell mjölkchoklad innehåller ofta animalisk mjölk och smör. Vegansk choklad innehåller ofta rispulver.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!