– Folk tar ut svängarna mer när man bildar nya efternamn. Det ska bli roligt att se om man kan avläsa känslor eller en längtan efter skönhet, med namn som silver, vinter och drömmar, säger Katarina Leibring.
Son-efternamn, så kallade patronymikon, har fortfarande en stark ställning. Andersson och Johansson ligger i topp enligt Statistiska centralbyråns, SCB, statistik från 2019. Det dröjer ända ner till plats 17 innan det mest populära namnet som inte är ett -son-namn dyker upp: Lindberg. På plats 39 finns Ali, det mest vanliga efternamnet med utländsk härkomst.
Sedan den nya namnlagen kom, 2017, får vem som helst ta ett efternamn som har fler än 2000 bärare. Anledningen till att det ändrats är dels av integrationsskäl, dels för den av något skäl behöver byta identitet. Den nya namnlagen tillåter dubbla efternamn, men endast två.
Att kvinnan tar mannens efternamn när de gifter sig är en relativt sen företeelse i Sverige. Det är först i slutet av 1800-talet som det börjar bli vanligt.
– Vi hette Larsdotter och Johansson ända in på 1800-talet på landsbygden. Men nybyggarfolk i Norrland som flyttade från sina barndomsgårdar tog sig borgerliga namn som Lindberg och Strömberg, det gjorde även de som flyttade från landsbygd till städer, säger Leibring.
Katharina Leibring skriver på en ny upplaga av förnamnslexikon. Den senaste som heter "Förnamn i Sverige" och skrevs av Eva Brylla, kom för 15 år sedan. Mycket har hänt sedan dess.
– Vi har fått in väldigt många nya förnamn i Sverige eftersom vi har haft en stor invandring. Det är ett inkluderande lexikon, säger Katharina Leibring som dagen för intervjun sitter hemma och jobbar på grund av pandemin.
För att ett namn ska komma med i lexikonet har en nedre antalsgräns satts, den går vid 400 namnbärare.
Mannen har varit norm även när det gäller förnamn. Kvinnonamn har ofta bildats med utgångspunkt i mansnamn med ett tillagt "a", som i Gabriel som gjorts till Gabriella.
– Vi ser en liten ökad tendens att fler namn blir könsneutrala som Charlie eller Kim. Vi får också in namn från kulturer där man inte skiljer på mans- och kvinnonamn. Sedan 2009 går det inte längre att neka någon från att ta ett namn som traditionellt har ”hört” till det andra könet. Du som kvinna får kalla dig Sixten om du vill, säger Leibring.