Daglilja, lammöron och blåtåtel växer framför en berghäll där vresiga, pinade tallar sticker upp. De små namnskyltarna står i perennodlingarna på vägen upp till Stallet. Kaija Carlson har tagit hjälp av en trädgårdsdesigner men det är här hon har förverkligat sin dröm om ett utbildningscenter för matlagningsintresserade.
– Stallet är min dröm, min vision om att driva någonting tillsammans med andra. Jag har alltid haft den lusten och glädjen och jag har haft förmånen att arbeta tillsammans med min man, mina svärföräldrar och nu även med mina barn, säger Kaija Carlson.
Tillsammans, som familjeföretag, driver hon och hennes man en Icabutik i Gränby. De träffades för övrigt i en matvarubutik. Kaija hade fått jobb som kassörska och hon fick för sig att skoja med den alltför allvarliga kassachefen.
– Jag gömde mig bakom en hylla och låtsades skjuta honom med en banan och jag fick honom att le!
Kaija Carlson skrattar så hon ramlar omkull där hon sitter i soffan när hon berättar den gamla anekdoten. Men det ena ledde till det andra och kassachefen, som sedan visade sig vara affärsinnehavarens son, Rolf, bjöd med henne på en skidresa till Sälen. Det var 40 år sedan. De är gifta sedan många år.
Kaija Carlson växte upp i mellersta Finland i Jyväskyllä, efter några år flyttade familjen till Helsingfors. Nio år gammal kom hon med familjen till Rasbo, pappan hade fått nytt jobb.
– Det var tufft i skolan. Jag kunde inte språket och jag hade ett annat ursprung än mina klasskompisar och vi hade finska traditioner hemma. Men vi hade vår snälla granne Kristina som tog hand om oss och jag hade fantastiska lärare, säger hon.
Hon var äldst av fyra syskon och det har verkligen präglat henne.
– Ja, det gör det fortfarande, jag tycker mycket om när hela familjen är samlad hemma hos oss, det är därför vi bygger ett så stort vardagsrum i nya huset, där får runt 30 personer plats. Att jag är äldst av syskonen präglar mig också i mitt arbete. Jag vill ta hand om våra gäster, laga mat ihop, utbilda dem. Jag får en vision, en idé som jag vill förverkliga, det gör jag bäst tillsammans med andra och jag älskar den här platsen och att få skapa, säger hon.
Hon visar runt i utbildningscentret, med en knapptryckning startar hon en eld i en glasbur mitt i det stora rummet. Hon frågar om hon får bjuda på te och fixar en stund i köksregionerna.
Stallet har fått sitt namn efter stallet som låg på samma plats och där Kaijas svärmor hade sina hästar. Men utbildningscentret är inte det enda som hon engagerar sig i. Förutom att hon är sommelier och utbildad ostexpert, föreläser och utbildar hon också unga elever, bland annat på Restaurangakademien i Stockholm. Hon har tidigare drivit restaurang i Öregrund, hon är engagerad i Ung Företagsamhet och är en av fem entreprenörer som driver Företagsänglarna, där nya företagare pitchat sina affärsidéer.
– Jag lär mig något nytt varje dag och ju äldre jag blir desto viktigare känns det att ge kunskapen vidare. Det är därför som jag gärna vill ha med unga i personalen också, säger hon.
När hon inte arbetar tränar hon, cykling är det nya.
– Jag är mer vågad i dag än när jag var 40. Jag köpte en mountainbike när jag gick med i en cykelgrupp. Nu har jag kört en klassiker och cyklat 100 mil. Hälsa är viktigt och mat, ren mat, säger Kaija Carlson.