I fjol delade Selma, Maja och Freja på förstaplatsen av de populäraste flicknamnen i Uppland. Bland pojkarna var Hugo namnet som toppade listan. Katharina Leibring är forskare på Institutet för språk och folkminnen i Uppsala och har undersökt olika namngivartrender och vad som påverkar föräldrarnas stora beslut.
– Att hämta namn från äldre generationer har alltid funnits, nu efter 2020 har vi sett att många namn som var populära på 1920-talet är populära igen. Men vi påverkas också av vår omgivning, populärkultur och annan kultur, säger Katharina Leibring.
Mikaela Granath, 31, och Arni Eythersson, 36, bor i Uppsala och fick sitt första barn i november 2020. Det blev en son som fick namnet Valde, en försvenskning av det isländska namnet Valti.
– När han kom så valde vi mellan olika förnamn, vi hade inte bestämt något innan utan ville se vad som passade honom. Jag ville ha något isländskt, säger Mikaela Granath.
Arni Eythersson är född på Island i Reykjavik och har sin släkt på ön. Förutom förnamnet Valde har sonen även fått ett ihopsatt efternamn från en isländsk tradition.
– På Island heter barnen efter pappan, man tar hans förnamn och lägger till son eller dottir. Vilket i och för sig är lite problematiskt eftersom man då könsbestämmer barnet, säger Arni Eythersson.
– Ja, det blir ganska patriarkalt på ett sätt, så vi var lite osäkra på om vi skulle göra det eller inte. Samtidigt får han ju då med sig sitt isländska arv. Sen har han Granath från mig. Skulle han inte tycka om sitt namn i framtiden tänker vi att han får bestämma helt själv, säger Mikaela Granath.
Våra namn har stor koppling till vår identitet enligt Katharina Leibring. Att inte komma ihåg ett namn, stava det fel eller säga det fel är ofta något som sårar människor.
– Namn betyder väldigt mycket, människor har haft namn så länge vi kan se tillbaka i historien och det är ett väldigt praktiskt sätt att identifiera folk, säger hon.
2015 träffades Karam Sellin och Linnea Nilsson när de spelade i samma Roller Derby-lag i Linköping. Något år senare blev de tillsammans och 2020 föddes deras dotter Vivi. Att bestämma namn var svårt och kändes stort tyckte de.
– Vi hade tittat på många korta namn och hade "Liv" som alternativ om det blev en tjej, men när hon kom så kände vi att hon var ingen Liv. Vi gick tillbaka till vår lista och började leta igen och då såg vi namnet "Vivi". I magen hade hon varit ganska busig och aktiv, och Vivi kändes också som ett busigt namn, säger Linnea Nilsson.
Enligt Katharina Leibring är det vanligt att ge namn med många vokaler som Olivia, Matteo och Leah, då de låter lite mjukare. "Vivi" är ett äldre svenskt namn och drygt 1 000 personer har det som tilltalsnamn idag.
– Det kändes fint att ta ett namn som håller på att försvinna lite, så att det inte dör ut. Att bestämma ett namn åt en annan människa kändes stort, det är ju något hon ska ha resten av livet. Man kan bara hoppas att hon kommer tycka om det, säger Linnea Nilsson.
Robin Sommarström och Elin Waldenström träffades på nattbussen 2017. I mars 2020 fick de sin första son som de döpte till Astor, efter Robins morfar som föddes 1920.
– Det är ett åländskt namn, min mamma är därifrån och jag har tillbringat mycket tid där. Men att det låg i min släkt lockade inte från början, det var Elins förslag att döpa honom till Astor, säger Robin Sommarström.
– Vi pratade om hans morfar redan första gången vi sågs och jag fastnade för namnet Astor direkt. Robin tyckte att det lät lite för ovanligt först, men sedan insåg han "oj jag är ju knäpp som säger nej, hon vill ju ta ett släktnamn från min sida!", säger Elin Waldenström roat.
Enligt Katharina Leibring väljer föräldrar ofta ett namn från två generationer bakåt, alltså från sin mor- eller farförälder. Sandra Björklund, 25, födde sin son Arvid i maj 2020.
– Jag var helt emot Arvid i början, jag tyckte det kändes gubbigt och fult. Men min sambo, Björn, heter Arvid i mellannamn och det kommer från hans släkt från början. Efter förlossningen var jag helt slut, så då tog Björn tillfället i akt och sa att han såg ut som en Arvid och jag orkade inte stå emot så jag höll bara med, säger Sandra och skrattar innan hon fortsätter:
– Nu tycker jag att det passar honom jättebra, äldre namn börjar ju komma tillbaka en hel del och jag tror att han kommer tycka om det när han växer upp.