Färgglada ballonger och girlanger sitter kvar på väggarna och i taket i kvartersgården i Luthagen. På bordet står blommor, kort och presenter från kvällen innan.
Tolfte januari fyllde Carl-Gunnar Runebjörk 75 år, eller trekvarts sekel som han kallar det, vilket firades med kalas tillsammans med familj, släkt och vänner.
– Jag tror fortfarande att jag är runt 50 och förut kunde man lura sig själv och andra att man var det. Nu ser det lite annorlunda ut när man ser sig i spegeln, säger Carl-Gunnar Runebjörk med ett skratt.
Familjen brukar alltid fira födelsedagar, de jämna åren lite extra, och med sju barn har det blivit många firanden genom åren.
Carl-Gunnar föddes i Linköping och växte upp i Sundsvall men det är i Uppsala som han har bott i större delen av sitt liv. Energi har han fortfarande gott om och planer på vad han ska göra framöver finns det ingen brist på.
– Jag vaknar varje dag och vill se vad som händer i världen. Jag hänger fortfarande med, läser flera tidningar och får push-notiser i telefonen om vad som händer. Jag pratar på WhatsApp med min dotter i Kanada. Det enda jag inte har är Facebook, där är det för mycket tyckande och för lite fakta, säger Carl-Gunnar Runebjörk.
Genom åren har han haft olika yrken och uppdrag som bland annat ordförande i Uppsala Fredsförening, sekreterare vid Svensk-Polska Handelskammaren i Stockholm på 1970-talet, smugglat tryckerimaskiner till Solidarnosc (Solidaritet), startade första svensk-polska föreningen i Uppsala, haft en japansk agentur för specialtändstickor och varit kassör i svensk-kinesiska föreningen i Uppsala.
– Intresset för politik och demokrati ligger i mitt DNA. Jag har sett och ser vad som händer i världen och det har gjort mig engagerad. Jag är orolig över hur populism, fake news och andra företeelser vuxit sig starka och försvagat demokratin. Jag har hela tiden försökt göra mitt för att omvärlden ska bli demokratisk och att den etablerade demokratin ska bestå trots alla attacker, säger Carl-Gunnar Runebjörk.
Kamp och arbete för politik och demokrati har starkt präglat och påverkat Carl-Gunnars liv. Han brinner fortfarande lika mycket för frågorna.
Ett minne som sticker ut är när han för tre år sedan stod på Plac Wolnosci (Frihetstorget) i Poznan i Polen och talade vid en demonstration för KOD (Kommittéen till demokratins försvar) inför 4 000–5 000 deltagare.
– Jag var nere för att träffa professor Witold Maciejewski och min smugglarkompis, som bad mig komma upp på podiet efter demonstrationen. Jag berättade att det här var samma plats som jag stod på 32 år tidigare och väntade på Lech Walesa men att vi i dag var där för att försvara den demokrati som erövrades för 32 år sedan. Ingen kunde förutse att Polen i dag skulle ta jättekliv tillbaka från den demokrati man tidigare erövrat, säger Carl-Gunnar Runebjörk.
Förutom att fortsätta engagera sig i politik och demokrati har Carl-Gunnar ett annat livsprojekt som han ska lägga tid på.
Han ska bygga och renovera färdigt släktgården som är belägen i Småland.
– Gäststuga med bastu ska det bli till sommaren. Meningen är att barnen och deras ätteläggar gemensamt ska ta över gården, så att de har en fast punkt att träffas. Det viktiga är att jag trots mina 75 bast bara känner mig vara i mitten av livet och energin finns kvar.