Boger är sin födelsestad ständigt trogen

Markus Boger är nyss hemkommen från resan till Rioja med vingänget. Och planerar för resan till Alperna med skidgänget. På 50-årskalaset fick alla möjlighet att ses.

Nyss hemkommen från Rioja planerar Markus Boger för resan till Alperna. Han lider inte av någon åldersnoja inför 50-årsstrecket.

Nyss hemkommen från Rioja planerar Markus Boger för resan till Alperna. Han lider inte av någon åldersnoja inför 50-årsstrecket.

Foto: Emelie Högberg

Familj2019-10-02 06:00

Festligheterna är redan avklarade när Radiosportens chef Markus Boger fyller 50.

–  Jag ville ta vara på sommaren, så jag firade redan för en månad sedan, säger han.

Till kalaset hyrdes en food truck in som serverade mexikansk mat, och gården utanför radhuset där Markus Boger bor gjordes om till festplats. 

– Det var väldigt lyckat. Det är som en grön oas här utanför sommartid och gården förvandlades till ett festivalområde i miniatyr. 

Att fylla 50 är för Markus Boger mest ett bra tillfälle att ha fest, någon åldersnoja existerar inte:

– Det är mycket prat om ålder när man fyller 50. Jag känner mig inte så gammal, men ålderskrämporna börjar komma. Både korpfotboll och delvis också beachhandboll är explosiva sporter och det känns i kroppen efteråt.

Handbollen har alltid legat Markus Boger närmast hjärtat, men han spelar också lite tennis. Med tiden har även ett intresse för naturen kommit mer och mer.

– Jag gillar naturupplevelser, jag vandrar och åker skidor utför. Och jag har upptäckt långfärdsskridskor, det är helt fantastiskt, säger han och tipsar samtidigt om att prova på det i Fjällnora där banorna plogas med traktor ifall man skulle vara rädd för att trilla i.

I våras tog han med sina båda döttrar Tova och Hedda till en tur till Kalifornien där han blev betagen av de dramatiska skillnaderna i landskapet.

– Inlandet är häftigare än städerna. Det är sådana kontraster i naturen där. Vi åkte från Death Valleys öken och saltformationer till att fem timmar längre norrut komma till avstängda vägar och fyra meter höga snöväggar, säger han.

Även på hemmaplan får han ta del av naturen. På Värlingsö utanför Hargshamn delar han ett spartanskt torp tillsammans med de vänner han kallar ”torpgänget”.

– Vi är några stycken som tillsammans har hyrt ett torp under sjutton-arton års tid nu. Vi delar upp veckorna mellan oss, men har också gemensamma arbetshelger. Det är nästan som ett kollektiv. Det är ett väldigt bra sätt att ha en stuga på, för den som inte ständigt vill ha dåligt samvete för gräsklippning och skötsel.

I högtalarna strömmar Lars Winnerbäcks lite raspiga stämma behagligt, medan Markus Boger berättar om sin yrkeskarriär. Redan i högstadiet började han skriva bokrecensioner och i gymnasiet frilansade han på UNT och Radio Uppland. Då var det sport han täckte. Men någon sportjournalist är han egentligen inte.

– Jag började inom sporten och nu är jag chef på Radiosporten, men under tjugo år däremellan har jag gjort annat. 

Karriärplanerat har han däremot inte gjort:
– Många har tre- eller femårsplaner. Det har jag aldrig haft. När det varit dags att göra annat har det fallit sig så att det har dykt upp något.

Oavsett arbetsort har hemmet alltid legat i Uppsala, där Markus Boger är född och uppvuxen. 

– Under några år arbetade jag för P4 Örebro. Då hade jag fyra timmars pendlingstid om dagen.

Trots många och långa timmar på tåg valde han ändå att bo kvar:

– Jag trivs fantastiskt bra i Uppsala. Här har jag min familj och mina vänner – en stark social bas. Uppsala är en behändig stad, lagom stor och med ett fullt tillräckligt kulturellt utbud. 

Framöver har Markus Boger mycket av den varan att se fram emot:

– Det bästa med att fylla 50 är att de flesta känner mig så bra nu att det fylldes på med både goda viner och upplevelser. Det finns mycket kulturellt att skörda nu, säger han.

Emelie Högberg

Hemma i radhuset i Uppsala, staden där Markus Boger är född och uppvuxen.
Hemma i radhuset i Uppsala, staden där Markus Boger är född och uppvuxen.
Vi gratulerar

Markus Boger
Fyller: 50 år den 3 oktober. 
Gör: Chef för Radiosporten, Sveriges Radio
Bor: I radhus i Uppsala.
Familj: Döttrarna Tova, 20 år, och Hedda, 22 år. Tjej i Stockholm som heter Maria.
Tycker inte om: Att vara ute i god tid. Jag jobbar verkligen på deadline både privat och i jobb. Det kan stressa min omgivning.
Övrigt: Går hellre på teater än konserter. Har säsongskort på Uppsala Stadsteater.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!