Björn Svedbergh

Ögonläkaren och forskaren, med doktor, Björn Svedbergh, 79 år, avled den 30 september i hemmet i Uppsala. Han sörjs närmast av sin hustru Anita och döttrarna Frida och Malin med familjer.

Björn Svedbergh

Björn Svedbergh

Foto: Privat

Familj2019-11-03 06:00

Min älskade bror har lämnat oss efter flera år av sviktande hälsa, men jag kan inte påminna mig att han någonsin beklagade sig. Tvärtom spred han ett mjukt lugn och positiv tillförsikt omkring sig. Björn var hängiven sin livsuppgift, den att rädda människors syn. Seriös och samtidigt godmodigt humoristisk, oftast med en egen personlig twist.

Björn var verksam vid Akademiska sjukhuset som specialist på glaukom. Han var den ende i Sverige som kunde operera mycket små barn. Det kräver en känslighet utöver det vanliga. 

I sin forskargärning deltog han i nya landvinningar inom ögonkirurgin. Särskilt spännande var det att introducera lasern vid starroperationer. Det bidrog till väsentligt kortare kötider för alla drabbade patienter. Det var en aktiv tid av forskning på Akademiska under professor Albert Alm, då ämnet hyaluronsyra utvanns ur tuppkammar. Avsikten var primärt till ögon, men har senare i en icke animalisk form kommit att användas brett inom skönhetsindustrin.

Med amerikanska examina bakom sig anlitades Björn ofta som uppskattad föreläsare på medicinska konferenser runtom i världen. Han kryddade sina föreläsningar med exempel på frimärken ur sin motivsamling av ögon. Björn utsågs till EU-examinator i Paris för ögonläkare och Läkemedelsverket anlitade honom som expert

Min bror drevs av upptäckarlust. Han odlade vindruvor och fyllde damejeanner med äppelmust för att framställa cider. Han försökte sig också på att göra champagne... men flaskorna exploderade! 

I början av 1970-talet startade Björn företaget Chiasma AB för import av specialglasögon till nyopererade och samtidigt med Pastamaskiner för hemmabruk. En given förlustaffär. Men roligt att hålla på med.

Saknaden är oändligt stor, parad med tacksamhet över att länge ha fått glädjas med Björn i livet, mycket tack vare kärleksfull omvårdnad i familjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!